MUP pokrenuo seriju ovrha; Drugi najveći dužnik u zemlji je ovaj zadarski klub…

Ministarstvo unutarnjih poslova od lani je pokrenulo seriju ovrha nad sportskim klubovima, mahom nogometnima, zbog ozbiljno visokih dugova za policijsko osiguranje utakmica. Ti dugovi sada već premašuju dva i pol milijuna kuna. Kako nam je potvrđeno iz MUP-a na kraju svibnja ove godine imali su nenaplaćenih 2.638.879 kuna dugova za policijska osiguranja sportskih događanja. Od toga je zbog 1,6 milijuna već pokrenut sudski postupak, dok nešto više od milijun kuna još čeka da bude plaćeno po ovršnim rješenjima.

Loše financijsko stanje u domaćem sportu, zbog čega su se dugovi nagomilali, MUP očito više ne namjerava tolerirati. I budžet samog ministarstva krajnje je napregnut zbog čega njegovi novi čelni ljudi očito više ne žele tolerirati neuredna plaćanja od strane sportskih klubova.

Koji sportski klubovi najviše duguju MUP-u

Doznajemo da je najveći MUP-ov dužnik trenutno Radnički nogometni klub Split, protiv čijeg prvog čovjeka, poduzetnika Slavena Žužula, nedavno je podignuta i optužnica zbog neisplate plaća djelatnicima kluba u drugoj polovini 2016. godine. Žužul prema istoj optužnici nije plaćao ni primanja zaposlenima u svojoj tvrtki Skladgradnja. MUP-u pak Žužul duguje 445.318 kuna.

Drugi najveći dug za policijsko osiguranje utakmica prema MUP-u ima Košarkaški klub Zadar, a zatim slijede još dva nogometna kluba – NK Istra s 261.408 kuna duga i donedavni prvoligaš NK Varteks koji duguje 203.684 kune. Peti najveći MUP-ov dužnik je zagrebački košarkaški klub Cibona. Ona za policijsko osiguranje nije platila 172.917 kuna.

Klubovi, ako procjene, moraju angažirati policiju

Evidentno je da je do ovakve situacije došlo zbog iznimno lošeg financijskog stanja većine hrvatskih sportskih klubova, koji istovremeno prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima moraju angažirati policiju kada procijene da bi do nereda na utakmici doista moglo i doći. Zakon jasno propisuje da se uz angažiranje redarske službe organizator mora konzultirati s nadležnom policijskom upravom o mjerama osiguranja u sportskom objektu. Većinu utakmica, barem onih prvoligaških, policija doista i osigurava.

Nagomilane dugove MUP sada pokušava naplatiti sudskim postupcima budući da su se na ovršna rješenja klubovi očito ranije oglušili. Proizlazi to i iz sudskih presuda što ih je na uvid dobio Telegram. Njima su ovršeni NK Zagreb i NK Istra za dio neplaćenih policijskih osiguranja. Ti klubovi sada osim duga MUP-u moraju platiti i zatezne kamate, kao i sudske troškove koji nisu sasvim zanemarivi.

Postupak protiv NK Zagreba zbog duga MUP-u

Trgovački sud u Zagrebu nedavno je prihvatio tužbeni zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova prema kojem NK Zagreb mora podmiriti 36.922 kune neplaćenih policijskih osiguranja još iz 2015. i 2016. godine. Zato na pojedinačne iznose koji se kreću od 400 do 5.700 kuna teku i kamate od veljače 2016. kada su računi došli na naplatu. NK Zagrebu je presudom naloženo i plaćanje dvije tisuće kuna troškova ovrhe, te još tri tisuće kuna parničnog troška.

NK Zagreb nije platio dodatne mjere osiguranja za utakmice odigrane u studenom 2015. s Hajdukom i Slaven Belupom, u prosincu ponovno s Hajdukom, te s Osijekom i Rijekom, početkom 2016. s Dinamom, Lokomotivom, Slaven Belupom, Splitom i Istrom. Dug im je ostao i iz kolovoza 2016. kada bile potrene dodatne mjere osiguranja za utakmicu s Rudešom.

Sve ispostavljene račune NK Zagreb je uredno zaprimio i nije na njih uložio prigovor, argumentirali su iz MUP-a na Trgovačkom sudu. IZ NK Zagreba nisu ni na sudu iznijeli razloge zbog kojih policijsko osiguranje nisu platili, niti su doveli u pitanje visinu dugova. Zato je sud u relativno jednostavnom postupku donio odluku u korist MUP-a RH.

NK Istra tvrdila da MUP-ovi računi nisu točni

NK Istra pokušala je pak na Trgovačkom sudu u Pazinu osporiti MUP-ove račune koji su se također odnosili na dugove iz 2015. i 2016. godine. MUP je tražio plaćanje gotovo 54 tisuće kuna duga. Predstavnici Istra priznali su tijekom postupka da određeni iznosi osiguranja nisu plaćeni, no tvrdili su kako nije u pitanju onoliko koliko je tražio MUP. Zato je sud analizirao sve ugovore za osiguranja utakmica odigranih na Gradskom stadionu “Aldo Drosina” u Puli koje su policajci osiguravali, a uprava kluba to MUP-u nije platila. Riječ je o sedam utakmica na kojima su bili interventni policajci i policijska vozila.

Budući da su iz NK Istre osporavali MUP-ove račune sud ih je podsjetio kako su prema Zakonu o javnim okupljanjima dužni snositi sve troškove osiguranja. Osim toga, prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima organizator je dužan procijeniti mogućnosti izbijanja nereda i nasilja na natjecanju i poduzeti mjere radi njihovog sprječavanja i suzbijanja.

Evo koliko se zapravo plaća policijsko osiguranje

Tako je i bilo, pa je utakmice, ovisno o tim procjenama, osiguravalo 5-75 pripadnika interventne policije. Jedan njihov radni sat košta 55 kuna, te je sud izračunao da za njih NK Istra mora platiti ukupno 49.775 kuna. Ostatak iznosa, od 3.808 kuna, odnosi se na angažiranje policijski vozila. Ukupni račun iznosio je 53.583 kune.

MUP će od pulskog prvoligaša dobiti još i 3.200 kuna sudskih troškova. Hoće li MUP uspjeti naplatiti ovaj dug teško je prognozirati budući da je u NK Istri financijska situacija iznimno teška iako je klub sredinom prošlog mjeseca dobio novčanu pomoć od poduzetnika Danka Končara, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...