“Narod odlučuje” ipak s tijesnim brojem potpisa, referendum upitan

Broj potpisa koje je za dva referendumska pitanja prikupila inicijativa ‘Narod odlučuje’ ipak je znatno manji od 450.000 o kojima se neslužbeno govorilo u utorak.

Inicijativa je objavila da su za dva tjedna pitanje koje se tiče smanjenja broja saborskih zastupnika, novog ustroja izbornih jedinica i uvođenja tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima potpisala 397.024 birača. Za pitanje o ograničavanju mandata manjinskih zastupnika potpise je dalo gotovo 7000 građana manje.

Iako je i za jedno i za drugo pitanje potpisalo više od 10 posto ukupno upisanih birača, ove će brojke morati proći još i provjeru državne uprave. Iskustvo s ranijim inicijativama govori da je u prebrojavanju otpalo između 7 i 10 posto potpisa, no od referenduma o braku do inicijative protiv ‘outsourcinga’ udio nevažećih potpisa bio je sve manji, što je vjerojatno rezultat sazrijevanja referendumske prakse i sve bolje educiranosti volontera.

S obzirom na broj prikupljenih potpisa, provjera će ovoga puta biti znatno delikatnija nego u ranijim inicijativama pa se može očekivati da će se, umjesto provjere na temelju reprezentativnog uzorka, ručno provjeravati svi potpisi. Takvu su nam mogućnost neslužbeno potvrdili i u Ministarstvu uprave.

U referendumskoj inicijativi uvjereni su, međutim, da Ministarstvo uprave neće srušiti broj potpisa koji su, kažu, prikupili unatoč opstrukcijama od lokalne do nacionalne razine, piše Večernji.

 

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...