Neobični kolaži zadarske umjetnice na Facebooku su hit: “Maja sotonjara, Maja ima ospice, Maja se ispisuje s vjeronauka”

Neobični kolaži zadarske vizualne umjetnice Marijane Jakelić sve su veći hit na Facebooku.

Ona na Facebook stranici MXJ files, koja je pokrenuta još 2015. godine, objavljuje razglednice i nadrealne kolaže koji su često provokativni i potiču na razmišljanje i preispitivanje stavova, piše Index.hr.

Pažnju je zadarska konceptualna umjetnica privukla još prije nekoliko godina kad je poznate naslovnice hrvatskih albuma prekrojila tako da je jednu riječ zamijenila riječju “štraca”. Primjerice, Mišin hit Ostala si uvijek ista postao je tako Ostala si uvijek štraca.

Veliku pažnju privukla je i konceptualnim albumom Razglednice iz Zadra, a u posljednje vrijeme njezin album Maja u Vejstlandu sve se više dijeli društvenim mrežama. Evo i zbog čega.

Inače, djevojčica Maja svjetski je poznat lik iz slikovnica još od davne 1954. godine kada je objavljena prva knjižica o njoj – Martine a la ferme (Maja na farmi), belgijskih autora i ilustratora Gilberta Delahayea i Marcela Marliera. O simpatičnoj djevojčici uslijedilo je još 60-ak naslova te je osvojila srca čitatelja diljem svijeta.

Jednu od fotografija, Maja ne ide na vjeronauk, objavio je i centar za građansku hrabrost, s pozivom i uputama roditeljima kako mogu ispisati djecu s vjeronauka.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...