Novi slučaj ospica u RH; Donijela ih stjuardesa Croatia Airlinesa

Nakon što je u utorak službeno potvrđeno da je u Dubrovniku hospitaliziran muškarac obolio od ospica, u srijedu je zabilježen novi slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa koja je primljena na liječničku obradu sa simptomima ospica, a HZJZ o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju.

Riječ je o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete, a moguće je da se zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu, piše Večernji.hr, prema čijim je informacijama stjuardesa nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu.

U CA su odmah nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze. Tako se kabinsko osoblje podsjeća na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti – pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa pritom će u svaki zrakoplov dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama CA svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...