Cestitka_Uskrs

Novigradska dagnja na dobrom putu prema dobivanju oznake izvornosti

Sveučilište u Zadru u suradnji s Udrugom „Novigradska dagnja“ i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) danas je u studentskom restoranu Barbakan provelo panel za ocjenu organoleptičkih svojstava novigradske dagnje. Riječ je o dijelu projekta izrade specifikacije proizvoda za zaštićenu oznaku izvornosti ovog proizvoda, koji je nadaleko poznat po svojoj kvaliteti. Uz panel su ukratko prezentirane do sada provedene aktivnosti na zaštiti novigradske dagnje, kao i plan budućih aktivnosti.

– Mi smo i do sada provodili ispitivanja na kojima su mnogi posvjedočili kako je novigradska dagnja kvalitetnija od drugih. To nije slučajno, jer je Novigradsko more zbog dotoka vode iz Zrmanje bogatije različitim sastojcima, posebice klorofilom a. Iako su nešto manje, te dagnje imaju više mesa i bolji indeks kondicije. Moramo na znanstvenoj razini dokazati njezinu specifičnost, a s obzirom na sve izneseno vjerujem da to neće biti problem, istaknuo je voditelj projekta doc. dr. sc. Tomislav Šarić.

Podršku projektu izrazili su prorektori izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

– Ispitivanja novigradskih dagnji postojala su i ranije, a bit će ih i nakon ovih. Mi ćemo u tome pružati daljnju podršku, te će nam svima biti najdraže kada novigradska dagnja dobije oznaku izvornosti, rekao je prorektor Zjalić.

Savjetnik za ribarstvo i marikulturu u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije dipl. ing. Branimir Baždarić najavio je novigradsku feštu od dagnji, koja će se ove godine održati 30. lipnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...