Od srijede ponovno poticaji za ekološka vozila, ovoga puta za pravne osobe

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je kako će u srijedu, 20. lipnja, objaviti Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila trgovačkim društva, obrtnicima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijelima državne uprave te ostalim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima. Na raspolaganju će biti ukupno 13 milijuna kuna koji će se dodijeliti putem subvencija.

Budući da su u travnju državni poticaji za fizičke osobe bili razgrabljeni, pa je natječaj zatvoren već dan nakon otvaranja, u Fondu sada očekuju i velik interes pravnih osoba – stoga se svi zainteresirani moraju dobro pripremiti te u srijedu od 9 sati na stranicama FZOEU igrati “najbrži prst”, te požuriti s prijavom. Dokumentacija se Fondu šalje preporučenom poštom ili se može dostaviti osobno, a poticaji će biti dodijeljeni prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva.

Slično kao i u prošlom slučaju potiče se kupnja električnih bicikala, osobnih vozila i kombija (L kategorija), ali za pravne osobe ovo je dodatno prošireno teretnim vozilima i autobusima(M1-M3 i N1-N3 kategorije), koja mogu imati električni, plug-in hibridni pogon, ili pak agregate na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin.

Poticaji za niže kategorije ostaju jednaki kao i prije (do 5.000 kn za bicikle te do 80.000 za motorna vozila), dok za najviše kategorije teretnih vozila najviši iznos poticaja bit će čak 400.000 kuna.

Svi detalji oko prijave mogu se pronaći na stranicama FZOEU. Predviđeno trajanje ovog natječaja je do kraja godine ili do iskorištavanja predviđenih 13 milijuna kuna. Stoga, poučeni ranijim iskustvima predviđamo da niti ovoga puta javni poziv neće biti otvoren predugo, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...