Od utorka kaos u čekaonicama; Obiteljski liječnici najavljuju prosvjed

Ako se ne dogodi povratak u radnu skupinu, liječnici ističu da će, osim navedenog rada prema smjernicama, podići i ustavnu tužbu. Tvrde da su diskriminirani oni koji žele biti privatnici, a ne mogu. Pacijenti će od idućeg tjedna znatno duže čekati kod svojih obiteljskih liječnika, a neki neće ni moći doći na red.

Naime, liječnici koji su okupljeni u Hrvatskoj udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite najavljuju da će od 26. lipnja raditi samo unutar limita koji im je plaćen.  Nisu se raspisivale specijalizacije pa nedostaje 32% obiteljskih liječnika, 40% ginekologa i 46 % pedijatara. HZZO im plaća samo trećinu posla kojeg sada obavljaju, tvrde liječnici, piše Večernji list. U nekim ambulantama zbog manjka liječnika dnevno bude i više od sto pacijenata, a prema smjernicama bi liječnici primili tek 40-ak pacijenata dnevno.

‘To znači da ćemo raditi prema smjernicama, koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu’, rekla je predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, dr. Josipa Rodić.

Liječnici kažu da su izigrani

Ministar zdravstva je odustao od privatizacije ordinacija, što je bilo dogovoreno na radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Taj bi se zakon idućeg tjedna trebao naći na Vladi, a predviđa da 25 posto liječnika ostane u domovina zdravlja, za što se izjasnilo tek deset posto njih. Zbog toga su liječnici najavili prosvjed.

Rodić je rekla Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić najavila je na konferenciji za novinare i povlačenje te udruge iz radne skupine koja radi na izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranja, ističući da je novi tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti “dijametralno suprotan” svemu što su tražili, što im je obećano i što je radna skupina zaključila. Primjerice, iako je u tekstu radne skupine bilo predviđena mogućnost da će nositelj ordinacije moći zaposliti još jednog liječnika koji bi mogao naslijediti tu ordinaciju, u novom prijedlogu toga nema već se ordinacija vraća domu zdravlja, koji će odlučivati što dalje.

Ustavna tužba

Nezadovoljni što im HZZO, kako tvrde, plati tek trećinu odrađenog posla s pacijentima, pozivaju sve liječnike opće medicine, pedijatre, ginekologe i dentalne liječnike da od 26. lipnja rade samo unutar limita koji im plaća HZZO, odnosno 40 sati tjedno. Tvrde da će se držati profesionalnog i stručnog standarda pa će ono što može ići na listu čekanja, a hitni i akutni pacijenti će imati prednost.

Ako se ne dogodi povratak u radnu skupinu, liječnici ističu da će, osim navedenog rada prema smjernicama, podići i ustavnu tužbu. Tvrde da su diskriminirani oni koji žele biti privatnici, a ne mogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...