SADA ZNATE

Ovo je 7 razloga zašto ćelavite, a nemaju veze sa starenjem

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Kada počnete gubiti kosu, vjerojatno mislite kako su razlog tome vaše godine ili jednostavno genetika.

Prije nego što počnete paničariti zbog gubitka kose, morate znati kako je normalno da dnevno izgubite od 100 do 200 vlasi kose. Sve više od toga znak je da ćelavite, a ovo je sedam mogućih razloga.

Problemi sa štitnjačom – Jedan od simptoma problema sa štitnjačom je i gubitak kose. Štitnjača regulira kvalitetu kose, ali i sam rast.

Veliki stres – Ako vam kosa odjednom počne opadati, moguće je da ste proživjeli nešto vrlo stresno. Gubitak kose prouzročen stresom pojavljuje se najčešće 3 do 6 mjeseci nakon događaja koji vas je uznemirio.

Infekcija – Mogu je prouzročiti lišajevi koji se dobivaju ako dijelite ručnik ili posteljinu s osobom koja ih ima. Ako su testovi na gljivice pozitivni, odmah započnite s liječenjem, a kosa bi vam treba početi rasti nakon što se riješite infekcije.

Upala vlasišta – Ekstremni slučajevi psorijaze koji se pojavljuju na vlasištu djeluju na gubitak kose.

Lijekovi ili dodaci prehrani – Određeni lijekovi poput steroida, antidepresiva ili izotretinoina mogu prouzročiti gubitak kose.

Postali ste vegan – Ako ste se prebacili na vegansku prehranu moguće je da ne uzimate dovoljno željeza pa se događaju promjene na vašem vlasištu.

Bolujete od autoimune bolesti – Alopecija areata je iznenadan gubitak kose ili dlaka. Riječ je o autoimunoj bolesti u kojoj vlastiti imunološki sustav iz dosad nepoznatog razloga napada folikule dlaka u koži i dolazi do opadanja kose, piše Vecernji.hr

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar