Ovo su skrivene zdravstvene prednosti ispijanja kave

Mnogi ovisnici o kavi ne mogu započeti dan bez svoje doze. Međutim, moguće je da postoje skrivene zdravstvene prednosti u zrnima kave.

Primjerice, jedno istraživanje ukazuje da kava može smanjiti rizik od dijabetesa, javlja BBC. Prema studiji, svaka dodatna šalica kave smanjila je rizik za 7 posto.

Kako se čini, konzumiranje kofeina također pomaže u zaštiti od Parkinsonove bolesti. Doduše, način na koji kofein djeluje u prevenciji ove bolesti još nije do kraja istražen, piše Index.

Interakcija kave s bolestima poput raka kompliciran je proces. U nekim slučajevima rak jetre se djelomice smanjivao konzumiranjem kave. Kod drugih vrsta raka, pozitivni efekti kave nisu bili toliko vidljivi ili ih uopće nije ni bilo.

Međutim, priča o utjecaju kave na zdravlje nije u potpunosti dobroćudna.

Primjerice, kod nekih slučajeva bio je primjetan rast rizika od srčanog udara otprilike jedan sat nakon konzumiranja kave, i to kod onih ispitanika koji nemaju naviku ispijanja kave.

Bez obzira na to, opširne studije pokazale su da ljudi koji redovito piju kavu žive dulje. To znači da kava ipak ima više utjecaja na nas od običnog razbuđivanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...