Petrov u Zadru: “Vladajući se bave zatvaranjem arhiva, umjesto zaštitom hrvatskog ribara. Proglašenje IGP-a od nacionalne je važnosti”

Most nezavisnih lista održao je danas konferenciju za medije u Zadru, pod nazivom „Zašto Vlada ne želi zaštiti naše more?“. Konferenciji su nazočili predsjednik Mosta, Božo Petrov, saborski zastupnici Ines Strenja Linić i Miro Bulj, županijski vijećnik Mosta Ivan Matić, gradski vijećnici Mladen Malta i Tomislav Zelić, te  vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Cilj konferencije bio je ponovno skrenuti pažnju na važnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Dr. Ines Strenja Linić navela je primjer nedavne havarije s turskim brodom kao primjer zašto je isključivi gospodarski pojas važan. „RH je potpisnik Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982.god. te članica EU, a savjet članicama je upravo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jer se na taj način mogu uspostaviti bolja pravila i kontrola, čime bi se izbjegla situacija otvorenih mora gdje se ne zna tko nadzire koji dio. Zaštita Jadrana nam svima mora biti na prvom mjestu, a sada se upravo dogodila takva situacija da je brod pod turskom zastavom doživio havariju i da mu možemo pristupiti jedino ako je u pitanju veća havarija, u suprotnome nemamo mogućnost kontrole tereta“, istaknula je dr. Strenja Linić.

Miro Bulj je naglasio kako je Hrvatska dužna budućim generacijama proglasiti IGP: „Dužni smo to budućim generacijama, dužni smo ribarima. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa je od strateškog i nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Naša politika mora zaštiti ribara i čovjeka na ovom području. Vlasnik hrvatskog mora nisu ni Andrej Plenković ni Miro Bulj, nego naša djeca. Upravo radi njih smo skupili i u splitsko-dalmatinskoj županiji potpise za sazivanje tematske sjednice na ovu temu. Danas smo ovdje, a idući tjedan nastavljamo u dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dosta je sluganske i dodvorničke politike vladajućih, ovo je nacionalni interes.“

Predsjednik Mosta Božo Petrov najavio je upućivanje Deklaracije u svim jadranskim županijama: „Važna je poruka koju danas šaljemo, nismo bez razloga baš ovdje, iznad ribarnice. Bitno je zaštiti kao što je rekao g.Bulj, hrvatskog čovjeka, hrvatskog ribara. Svi Mostovi županijski vijećnici skupiti će u jadranskim županijama potpise kako bi uputili Deklaraciju za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Nije mi jasno zašto vladajući izbjegavaju ovo važno pitanje. Konstantno se bave temama koje im pomažu da ostanu na vlasti poput zatvaranja arhiva, dok za to vrijeme hrvatski ribari čekaju da ih vlastita vlada zaštiti.“

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...