Prijevremeni porođaj moći će se predvidjeti krvnim testom

Znanstvenici su kreairali test koji će moći s 80-postotnom točnošću utvrditi opasnost od preranog poroda.

Novi će krvni test donijeli revoluciju u medicinu, a napravili su ga američki i danski znanstvenici. Ovaj bi izum mogao spriječiti smrtne porođaje i niz komplikacija koje se dogode uz, otprilike, 15 milijuna prijevremenih poroda godišnje.

Postoji još niz istraživanja koje test mora proći kako bi se počeo proizvoditi i biti dostupan diljem svijeta, ali predstavlja veliki potencijal.

Znanstveni časopis Science otkrio je da bi test bio jeftiniji i jednostavniji način da se sazna termin rođenja djeteta od ultrazvuka. Sposoban je registrirati i izmjeriti aktivnost fetalnih i placetarnih gena majke te utvrditi razine ribonukleinske kiseline.

Prijevremenim porođajem je smatran svaki porod tri tjedna prije termina, a predstavlja glavni uzrok smrti u djece do pet godina u svijetu.

“Ustanovili smo da se zahvaljujući malenom broju gena može zaključiti koje su trudnice u opasnosti kada je posrijedi prijevremeni porođaj”, izjavio je jedan od autora istraživanja profesor Mads Melbye.

Ovaj je test drugačiji jer su dosadašnji testovi mogli utvrditi prerani porođaj sa sigurnošču u samo 20 posto slučajeva. U razvoju ovog inovativnog testa znanstvenici su koristilni krvni uzorak žene u 30. tjednu trudnoće kako bi utvrdili koji geni upućuju na prerani porod.

“Govorimo o prvome stvarnom i značajnom znanstvenom napretku nakon dugog razdoblja, kada je posrijedi ovaj problem”, objasnio je prof. Melbye.

Značajna je kod ovog testa i njegova cijena koja će ga omogućiti ženama diljem siromašnih regija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...