Sretnicima stiže povrat poreza, a nezadovoljni se mogu žaliti

Porezna uprava na temelju dostupnih podataka utvrdila je godišnju obvezu poreza na dohodak za 2017. građanima koji su ostvarivali prihode iz nekog od uobičajenih izvora dohotka: plaće ili mirovine, samostalne djelatnosti (obrt, slobodna zanimanja) i drugog dohotka (autorski honorari i sl.). Svima kojima je nakon provedenog posebnog postupka utvrđen dug ili razlika za povrat Porezna uprava će do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje, piše tportal.hr.

Pritom treba naglasiti da najveći dio poreznih obveznika, oni koji ostvaruju prihode od nesamostalnog rada (plaće, honorari) i kojima su poslodavci tijekom godine uredno plaćali porezne obveze, neće dobiti porezno rješenje jer nakon obračuna nemaju dodatne porezne obveze niti pravo na povrat poreza.

Rješenje s utvrđenim pravom na povrat dobit ćete ako iz nekog razloga niste iskoristili osnovni porezni odbitak (45.600 kuna) ili ako ste naknadno prijavili neku dodatnu poreznu olakšicu.

Poreznicima ste ostali dužni ako ste koristili porezne olakšice na koje niste imali pravo. Primjerice, ako ste prijavili uzdržavanog člana, a pokazalo se da je on ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (13.000 kuna), morat ćete platiti razliku poreza na dohodak i prireza.

Ako vam je rješenjem utvrđeno pravo na povrat poreza, obračunati iznos Porezna uprava će uplatiti na vaš račun u banci. U slučaju da nemate otvoren račun, povrat će se izvršiti u gotovini dostavom unovčive isprave. Prve uplate mogu se očekivati sredinom kolovoza.

Ako vam je pak utvrđena obveza plaćanja razlike poreza, dužni ste je podmiriti u roku od 15 dana od preuzimanja rješenja.

Na porezno rješenje možete uložiti žalbu u roku od 30 dana od primitka rješenja ako smatrate da poreznici nisu raspolagali ispravnim podacima o ostvarenom dohotku ili nisu priznali neku poreznu olakšicu na koju imate pravo. Žalba se podnosi u pisanom obliku i mora sadržavati podatke propisane člankom 66. Pravilnika o porezu na dohodak. Žalba odgađa obvezu plaćanja poreza, a Porezna uprava dužna je u roku od mjesec dana donijeti odluku o prihvaćanju ili odbijanju prigovora.

Treba naglasiti da će poreznici vjerojatno odbiti vaš prigovor u kojem tražite priznavanje nekog prava, ako podatke kojima ne raspolaže Porezna uprava niste dostavili u zakonskom roku (do 28. veljače).

Na rješenje kojem vam je odbijen prigovor možete se žaliti drugostupanjskom poreznom tijelu u roku od 30 dana, ali ta žalba ne odgađa obvezu plaćanja razrezanog poreza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...