prevozio 30 državljana Iraka i Afganistana

Srpski krijumčar migranata u istražnom pritvoru: “Ne osjećam se krivim”

Screenshot
Tamni način

Sutkinja istrage Sanda Janković je u subotu kasno navečer nakon održane sjednice radi određivanja istražnog zatvora krijumčaru ljudima iz Srbije (1959.) izdala rješenja za jednomjesečni pritvor i to po tri osnove, te je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu.

“Rješenje glasi na opasnost od bijega, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti djela, ali ne i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičeniku”, rekla je Janković novinarima ispred zgrade suda u subotu kasno na večer.

Ovaj istražni zatvor teče od trenutka uhićenja, dakle od 1. lipnja i po ovom rješenju traje najdulje mjesec dana, a onda će se ponovno odlučivati o mogućem produljenju pritvora.

Osumnjičenk ima branitelja po službenoj dužnosti, to je John Matek koji je bio na ročištu i iznio je stavove osumnjičenika, koji se protivio određivanju istražnog zatvora, rekla je Janković. Zamoljena da potvrdi da je osumnjičenik N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi na snazi tajnost istrage i da ne može iznositi te podatke, kao ni podatke o tome osjeća li se osumnjičenik krivim, jer se danas o tome i nije odlučivalo, već samo o okolnostima bitnim za određivanje istražnog zatvora.

Odvjetnik Matek je, nakon što je osumnjičeni branjenik iz zgrade suda u policijskoj pratnji otišao u zatvor u Karlovcu, rekao Hini: “Moj se branjenik, onako kako ga se tereti, ne osjeća krivim”.

Krijumčara, koji je u Donjem Srbu u srijedu pobjegao policji i potom u petak pronađen i uhićen, u subotu popodne je u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu ispitan te ga se tereti za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U obrazloženju piše da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Hrvatsku iz BiH, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije”.

Priopćenjem DORH-a se precizira da je policija u više navrata pokušala zaustaviti vozilo, ali da se on oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. Kada je došao do mjesta Raštele, gdje je uočio policajce koji su mu vozilima prepriječili put, krenuo je prema njima vozilom punom brzinom s ciljem da usmrti policijsku službenicu, ali se ona bacila u stranu. Vozilo je zaustavio tek kad su policajci prema vozilu ispalili više hitaca te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Od 30 migranata u prtljažnom prostoru više ih je zbog prebrze vožnje ozlijeđeno, a dvoje djece je teško ozlijeđeno od vatrenog oružja.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar