Stopa “sezonskog” kriminala raste i do 70 posto; Osim turista, na Jadran svake sezone dolaze i “nomadski lopovi”

Počinje razdoblje tijekom kojeg turistički kriminalitet na Jadranu raste do 70 posto i takvim ostaje do kraja ljeta. U krađama na plažama najviše se otuđuju mobiteli, prijenosna računala i nakit, a u uličnim pljačkama na meti lopova su novčanici, bankovne kartice i novac. Među najvećim uzrocima je nepažnja, donosi dnevnik.hr.

“Svakako da je jedan od faktora koji dovodi do ovih krađa opuštenost ljudi koji su na godišnjim odmorima. Ne računaju da bi mogli postati žrtvom kaznenih djela”, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Lopovi vrebaju i turističke grupe koje hodaju gradskim ulicama. Pritom su opasnosti najviše izloženi oni koji hodaju ili stoje na kraju redova.

“Moji kolege i kolege koji rade kao turistički vodiči su imali više iskustava krađe. To je jedan problem koji nastaje svake godine”, rekao je turistički vodič Šime Botica. “Džeparoši su jako iskusni. Bilo je situacija u kojima je došlo do krađa, tako da je i policija reagirala više puta”, dodao je.

Tijekom sezone na Jadran se doseljavaju “nomadski lopovi”
U porastu su i krađe bicikala, a nipošto nije preporučljivo ni ostavljati vjetrobranska stakla automobila poluotvorenima. Poziv kradljivcima su i prazne vikendice i apartmani.

Policiji najviše problema zadaju kradljivci koji se tijekom sezone dosele na Jadran i djeluju u organiziranim skupinama, a u policijskim krugovima poznati su kao “nomadski lopovi”.

Primjerice, ako u jednoj noći dođe do provale u više apartmana, to je indikator da je riječ o organiziranom kriminalu. Policija uspijeva riješiti 30 do 40 posto takvih slučajeva što je, tvrdi MUP, više od prosjeka država poput Italije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...