Stručnjaci o ubojstvu na Pagu: “Destinacije kao Zrće i resorti vrlo malo ulažu u sigurnost, ubojica je morao proći sigurnosni pregled”

Mediji u Velikoj Britaniji zgroženi su ubojstvom sunarodnjaka Uga Wilsona (26) koji je nasmrt izboden na popularnoj novaljskoj party-plaži Zrće, tijekom Hideout festivala.

Vodeće novine uglavnom su posvetile velik prostor događaju na Jadranu, a opširan izvještaj iz Hrvatske objavio je i tabloid milijunske naklade The Sun. Ubojstvo turista dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je još jedan mladi Britanac smrtno stradao u Hrvatskoj kada je na njega, dok je pretrčavao autocestu, naletio automobil, piše 100posto.

Sigurnost važan faktor pri izboru destinacije
Može li se to odraziti na hrvatski turizam? Hoće li nas gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva početi percipirati kao nesigurnu zemlju? Sve su to logična pitanja koja se nameću nakon posljednjih događaja.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kaže kako je u slučaju ubojstva na Zrću ‘olakotna okolnost’ za Hrvatsku što je u pitanju obračun dvaju britanskih državljana. Sasvim drugačija slika bila bi da je turista ubio hrvatski državljanin, kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je ‘koljač s Marjana’ Edi Mišić u Splitu zaklao mladu meksičku turisticu Selenu Margaritu Graciano Macedo.

‘Pula ljeti ima kriminal kao Zagreb’
“Takozvani turistički kriminalitet uobičajen ja za vrijeme turističke sezone. Tada je u većini destinacija u porastu broj provala, krađa, razbojstava, a srećom nemamo toliko mnogo nasilnih napada poput silovanja i ubojstava. No, osjeća se povećana aktivnost kriminalaca. Pula se tako u četiri-pet mjeseci turističke sezone po broju kaznenih djela, negdje oko tri tisuće, približava nekim najvećim policijskim postajama u Hrvatskoj, odnosno ima jednako kriminala kao i neka zagrebačka naselja sa više od stotinu tisuća stanovnika. To je velik broj za maleni grad”, ističe Cvrtila.

Povećanje broja ljudi na nekom području za sobom neminovno nosi brojne rizike, od nasilja i kriminala do opasnosti od prometnih nesreća. Zbog toga je, kaže Cvrtila, potrebno povećati mjere sigurnosti. Upravo to, kaže, kampovi i resorti često zapostavljaju.

“Velike destinacije kao Zrće ili neki kampovi i hotelski resorti vrlo malo ulažu u sigurnost i uglavnom nemaju kompetentne ljude za brigu o sigurnosti. S druge strane, na festivalima se često konzumiraju alkohol i droge, što je dodatni rizičan faktor. Iako ne znam detalje, s obzirom na to da je turist izboden nožem čini mi se da ubojica očito nije prošao sigurnosni pregled, čim je na takvo mjesto mogao doći s nožem. To je temeljni propust na ovako velikim javnim okupljanjima. Naravno da sve to košta i da bi trebalo uložiti velike resurse kako bi se zajamčila sigurnost, ali nakon ovog nešto će se morati poduzeti, a akcije će morati pojačati i policija”, kaže Cvrtila.

Otkriva i kako je sve češća praksa nekih naših hotela i resorta da goste traže za ‘diskreciju’ o kriminalu. Naime, kada im na recepciji gost prijavi da je u kampu ili apartmanu pokraden, oni mu ‘izlaze u susret’ i daju mu još dvije-tri gratis noći isprike, ali ga zauzvrat traže da krađu ne prijavi policiji.

“Na taj način za barem 20-30 posto slučajeva turističkog kriminala policija nikada ne dozna. To je jako loša praksa, umjesto da ulažu u sigurnost oni na taj način stvaraju privid sigurnosti u svojim hotelima i kampovima”, kaže Cvrtila.

Ističe kako je Hrvatska, bez obzira na sve, ipak sigurna turistička zemlja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...