Sveučilište u Zadru od osnivanja iznjedrilo 250 doktora znanosti

U petak 8. lipnja 2018. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Venesa Manavski obranila je doktorski rad “Dialogus de laudibus Herculis Marka Marulića: odnos književnosti i teologije”. To je bila jubilarna, 250. obrana doktorske disertacije od osnivanja Sveučilišta u Zadru 2002. godine, ujedno 17. u ovoj akademskoj godini i ukupno 52. na poslijediplomskom doktorskom studiju Humanističke znanosti, koji je krenuo prema bolonjskim pravilima od 2010. godine.

– Naše Sveučilište ima 315 doktora, od čega 309 doktora znanosti i šest doktora umjetnosti. Radi se uistinu o jednom znanstvenom kapacitetu koji ostavlja trag ne samo u Zadru, lokalnoj i nacionalnoj zajednici, već i na međunarodnoj razini, ističe prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica Sveučilišta u Zadru za znanost i informacijsku infrastrukturu.

Od sedam doktorskih studija na kojima studira više od 300 poslijedoktoranada, jedan je zajednički s drugom ustanovom iz Hrvatske (Međunarodni odnosi), dok je studij Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja združeni studij, odnosno studij koji se izvodi s ustanovom iz inozemstva (Sveučilište u Teramu).

– Doktorski studiji na Sveučilištu u Zadru idu u različita područja znanosti i znanstvena polja, što pridonosi ne samo multidisciplinarnosti znanstvenog i nastavnog rada na Sveučilištu, nego i raznovrsnosti u budućem djelovanju naših doktoranada, od kojih će neki ostati u akademskoj zajednici, a značajan broj njih djelovat će u nekim kulturnim, društvenim, obrazovnim djelatnostima i gospodarstvu. Na taj način doktorski studiji najviša postignuća u razvoju znanosti transferiraju u zajednicu, jačajući kapacitete lokalne i nacionalne zajednice, kaže prorektorica Stričević.

Od prošle godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje provodi reakreditaciju doktorskih studija po europskim smjernicama i standardima kvalitete, uz vanjske evaluatore. Do sada su tri zadarska doktorska studija vrlo uspješno prošla reakreditaciju, četvrti je u postupku a tri slijede do proljeća iduće godine. Osmi je u postupku akreditacije.

– Nedavno smo imali potpisivanje ugovora o dvojnom doktoratu – cotutelle, specifičnom obliku studiranja u kojem se za jednog doktoranda potpisuje međuinstitucijski ugovor sa stranim učilištem. Taj doktorand onda studira na dva sveučilišta, ima dva mentora i dobiva diplome obaju sveučilišta. Taj oblik studija podrazumijeva postojanje dobre suradnje na međunarodnoj razini te produbljuje kontakte za neke sljedeće projekte, kaže prorektorica Stričević.

 

POSLIJEDIPLOMSKI DOKTORSKI STUDIJI NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Arheologija istočnog Jadrana, Humanističke znanosti, Kvaliteta u odgoju i obrazovanju, Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja, Društvo znanja i prijenos informacija, Jadran – poveznica među kontinentima, Međunarodni odnosi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...