JEDNA TVRTKA REGISTRIRANA NA PAGU

Trojica varanjem na PDV-u državu oštetili za više od 14 milijuna kuna, jedna od firmi s paškog područja

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi 45, 40 i 65 godina, zbog kaznenih djela  Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave, kao i Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju,

Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji sa Poreznom upravom, Područnim uredom Zadar te Središnjim uredom Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage Zagreb, a u koordinaciji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvom u Zadru.

Protiv 45-godišnjaka – sa zagrebačkog područja je podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave, kao i Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju,

protiv 40-godišnjaka također s područja Zagreba, podnosi se kaznena prijava Krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zbog kaznenog djela pomaganja, a odnosi se na kazneno djelo Utaje poreza ili carine,

treće prijavljena osoba,  65-godišnjak s bjelovarskog područja tereti se za kaznena djela  Utaje poreza ili carine i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ukupna materijalna šteta izravno za proračun RH iznosi 4.739.123,56 kuna, od čega treba naglasiti da je od navedenog iznosa 812.982,08 kuna neosnovano isplaćeno na štetu državnog proračuna, čime je izravno pribavljena nepripadna imovinska korist 65-godišnjaku u tom iznosu.

Također izravna pribavljena nepripadajuća materijalna korist 45-godišnjaku, u poslovanju sa inozemnim trgovačkim društvom iznosi 5.177.275,34kuna, koje je podignuo sa računa trgovačkog društva i koristio za privatne potrebe, dok je u navedenom poslovnom odnosu oštetio isto to inozemno trgovačko društvo za iznos od 3.600.000,00 kuna, neisporukom ugovorene robe – drvne mase, koju je ovo društvo predujmom platilo.

Sveukupna pričinjena materijalna šteta ovim kaznenim djelima iznosi oko 14 milijuna kuna. Ovaj oblik  gospodarskog kriminaliteta se često kolokvijalno naziva kružne prijevare u sustavu PDV-a.

Sva trojica su uz kaznene prijave zbog Utaje poreza ili carine, Krivotvorenja službene ili poslovne isprave te Zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, stoji u priopćenju PU zadarske.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar