zaštita osobnih podataka

U bolnici pacijenta više neće zvati po imenu nego po rednom broju?

Arhiva AZD/Ilustracija

Glasno pozivanje pacijenata njegovim imenom i prezimenom ubuduće više neće biti praksa u bolnicama.

Najvjerojatnije će se u dogledno vrijeme uvesti redni brojevi, kakvi su dugo već u upotrebi npr. u bankama i u MUP-ovim odjelima za izdavanje osobnih dokumenata.

Jer, nova pravila o zaštiti osobnih podataka (GDPR) donose i neke novosti i u zdravstvu premda neki smatraju da se tu pretjeruje.

“Nešto u tom smislu zacijelo će biti, ali više ćemo znati za desetak dana. Trenutačno nam jedna tvrtka izrađuje popis algoritama za cijeli KBC, za svaki pojedini postupak kad je riječ o zaštiti osobnih podataka”, kaže prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Ima logike da se zaštiti pacijentova privatnost i pruži mu se diskrecija, no ima i nejasnoća. Bolnice su ususret novim pravilima već morale odraditi niz predradnji.

Morale su imenovati povjerenstva za zaštitu osobnih podataka, izraditi kataloge svih evidencija koje vode i prijaviti ih u registar evidencija, kako bi se zaštitilo kolanje svih dokumenata. Nadalje, morali su jasno odrediti osoblje koje je ovlašteno pristupati određenim podacima pacijenata, educirati osoblje o svemu tome, registrirati sve medicinske aparate koji bilježe podatke i evidentirati tko točno ima pristup tim aparatima i podacima, koliko je tih osoba, sve to šifrirati… U dogledno vrijeme uvodit će “redomate” ili “čekomate”, kako ih nazivaju.

Također će morati nabavljati i uništavače papira. Naime, dokumentacija se dosad odlagala u kutije koje su se odvozile na uništavanje, međutim, sada će se stara liječnička dokumentacija morati uništavati u bolnicama, pa će bolnice morati nabaviti aparate za točkasto uništavanje papira, piše Večernji list.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar