U bolnici pacijenta više neće zvati po imenu nego po rednom broju?

Glasno pozivanje pacijenata njegovim imenom i prezimenom ubuduće više neće biti praksa u bolnicama.

Najvjerojatnije će se u dogledno vrijeme uvesti redni brojevi, kakvi su dugo već u upotrebi npr. u bankama i u MUP-ovim odjelima za izdavanje osobnih dokumenata.

Jer, nova pravila o zaštiti osobnih podataka (GDPR) donose i neke novosti i u zdravstvu premda neki smatraju da se tu pretjeruje.

“Nešto u tom smislu zacijelo će biti, ali više ćemo znati za desetak dana. Trenutačno nam jedna tvrtka izrađuje popis algoritama za cijeli KBC, za svaki pojedini postupak kad je riječ o zaštiti osobnih podataka”, kaže prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Ima logike da se zaštiti pacijentova privatnost i pruži mu se diskrecija, no ima i nejasnoća. Bolnice su ususret novim pravilima već morale odraditi niz predradnji.

Morale su imenovati povjerenstva za zaštitu osobnih podataka, izraditi kataloge svih evidencija koje vode i prijaviti ih u registar evidencija, kako bi se zaštitilo kolanje svih dokumenata. Nadalje, morali su jasno odrediti osoblje koje je ovlašteno pristupati određenim podacima pacijenata, educirati osoblje o svemu tome, registrirati sve medicinske aparate koji bilježe podatke i evidentirati tko točno ima pristup tim aparatima i podacima, koliko je tih osoba, sve to šifrirati… U dogledno vrijeme uvodit će “redomate” ili “čekomate”, kako ih nazivaju.

Također će morati nabavljati i uništavače papira. Naime, dokumentacija se dosad odlagala u kutije koje su se odvozile na uništavanje, međutim, sada će se stara liječnička dokumentacija morati uništavati u bolnicama, pa će bolnice morati nabaviti aparate za točkasto uništavanje papira, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...