U dječjoj dobi su vam izvađeni krajnici? Stručnjaci otkrili kakve to ima posljedice na zdravlje

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete do tridesete godine.

Iako se operacija krajnika (tonzilektomija) i operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) smatraju rutinskim operacijama bez posljedica, rezultati dugogodišnje studije objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, pokazali su da posljedice itekako postoje.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete do tridesete godine.

Tijekom istraživanja otkrili su da djeca, kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života, u kasnijim godina triput češće obolijevaju od alergija ili astme, gripe te upale pluća. Djeca kojoj je izvađen treći krajnik dvaput su češće obolijevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa te opstruktivne bolesti pluća.

Stoga znanstvenici preporučuju da se vađenje krajnika izbjegava kada god su moguće druge vrste liječenja, a ako je spomenuta operacija neizbježna, tada bi liječnici trebali odlagati operaciju što dulje, kako bi se bolje razvio imunitet djeteta, navodi se u zaključcima studije, prenosi Večernji.

“Sva tri krajnika su dio limfnog sustava i igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imunološkog sustava i prepoznavanju patogena tijekom djetinjstva pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućuje otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” poručuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...