Upaljen alarm; Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, evo gdje će biti najgore

Kako javlja DHMZ, danas će biti djelomice sunčano, toplo i vruće. Usto će biti i nestabilno. Uz jači razvoj oblaka, mjestimične kiše i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već ujutro na sjevernom Jadranu, a zatim u zapadnim predjelima unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje. Mjestimice su moguća izraženija grmljavinska nevremena.

U unutrašnjosti će puhati većinom slab vjetar, dok će na jugu puhati uglavnom umjereno jugo koje će postupno okretati na sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura bit će uglavnom od 14 do 19°C, na Jadranu od 20 do 23°C. Najviša dnevna bit će od 26 do 31°C, a na istoku zemlje temperature će se popeti i do 34°C.

Žuti meteoalarm

Sutra je za cijelu zemlju na snazi meteoalarm. Od Istoka do juga zemlje upaljeni su žuti i narančasti meteoalarmi. Za cijelu zemlju je na snazi žuti meteoalarm, osim Istre te predjela oko Siska i Karlovca za koje je na snazi narančasti meteoalarm.

Za Slavoniju i Baranju, dijelove centralne Hrvatske i sjevernu Hrvatsku na snazi je žuti meteoalarm.

Žuti meteoalarm za središnju Hrvatsku najavljuje lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom koji će biti praćeni kratkotrajnim pojačanim vjetrom. Najjači udari vjetra bit će jači od 55 km/h, dok se očekuje količina oborina od 20 do 65 mm po kvadratnom metru. Vjerojatnost grmljavine veća je od 65 % pa meteoalarm upozorava na oprez sve koji će se sutra zadržavati na izloženim područjima.

Isto je najavljeno i za Slavoniju i Baranju, u kojima se ne očekuju oborine kao u središnjoj Hrvatskoj, dok je vjerojatnost za grmljavinu veća od 60 %.

Na području Like i Gorskog kotara također je na snazi žuti meteoalarm, koji upozorava na izraženije pljuskove s grmljavinom koji će biti praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom. Najjači udari vjetra bit će jači od 55 km/h, a vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto zbog čega meteoalarm upozorava na jača grmljavinska nevremena.

Osim toga, lokalno se očekuje i obilna kiša koje će pasti od 20 do 40 mm po četvornom metru. Meteoalarm stoga upozorava na mogućnost lokalnih poplava te na teške uvjete za vožnju zbog smanjenje vidljivosti i mokrih kolnika.

Žuti meteoalarm je na snazi i za Dalmaciju, gdje se također očekuju lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni pojačanim vjetrom. Vjerojatnost grmljavine je od 40 do 70 posto, a upozoravaju i na jača grmljavinska nevremena.

Slično će biti i na samom jugu zemlje, gdje se očekuju izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom. Tamo se očekuju i oborine od 20 do 40 mm po četvornom metru, dok je mogućnost za grmljavinu veća od 60 posto.

Upaljen narančasti meteoalarm

Ipak, prema meteoalarmu najopasnije će sutra biti u Istri i predjelima oko Karlovca i Siska.

U Istri se tako sutra očekuju lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, što je posebno moguće u prvom dijelu dana. Udari vjetra bit će jači od 55 km/h, a vjerojatnost za grmljavinu veća od 70 posto. Meteoalarm građane upozorava da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu.

Upozoravaju sve da se zaštite od munja, a dodaju i kako su moguće i lokalne bujične poplave te udari vjetra i tuča. Osim toga, na snazi za isto područje je i žuti alarm jer je lokalno u Istri moguća obilna kiša s količinom oborina od 20 do 50 mm po četvornom metru. Dodaju kako su moguće lokalne poplave te da se očekuju teški uvjeti za vožnju.

Osim Istre, narančasti alarm je na snazi i za područje oko Karlovca i Siska. I tamo se očekuju lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, s najjačim udarima vjetra bržim od 55 km/h.

Na tom području očekuje se i najviše oborina, preko 60 mm po četvornom metru. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 posto pa meteoalarm upozorava na jače grmljavinsko nevrijeme koje može prouzročiti veliku štetu, a moguće su i bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...