Uprava vodovoda zbog radnika koji je na pauzu otišao 3 minute prerano hitno se obratila javnosti

Zaposlenik (64) ureda za vodoopskrbu iz japanskoga grada Kobea, osim što je dobio ukor, i novčano je kažnjen jer je u vremenskom razdoblju od sedam mjeseci 26 puta ranije napustio svoje radno mjesto kako bi otišao na stanku za ručak, prenosi The Guardian.

Njegov “grijeh” otkrio je kolega, kad je kroz prozor svojega ureda vidio dotičnog muškarca kako tri minute prije početka dogovorene pauze za objed izlazi iz tvrtke i odlazi u obližnji restoran. Sve je prijavio šefovima koji su odmah odlučili provesti pravu tajnu akciju ne bi li saznali koliko često se to događalo.

Uprava ureda za vodoopskrbu prijestupniku je s plaće skinula polovicu iznosa jednog dnevnog dohotka, ali gore od novčane kazne svakako je bilo javno poniženje – naime, šefovi su po razrješenju ovoga slučaja odmah sazvali konferenciju za novinare tijekom koje su najoštrije osudili “zaposlenikov neposluh koji ih je duboko ražalostio”, nakon čega su se grupno skrušeno naklonili u znak isprike.

– Stanka za ručak počinje točno u podne i traje do 13 sati. Dotični gospodin je pogriješio jer je radno mjesto napuštao nekoliko minuta ranije. Time je prekršio interna pravila tvrtke – izjavio je glasnogovornik kompanije iz japanskoga Kobea. Osramoćeni radnik pokušao se opravdati riječima kako je “jednostavno trebao promjenu radnoga ritma”.

Korisnici društvenih mreža masovno su stali u obranu kažnjenoga 64-godišnjaka.

– Hoće li se ovo ‘bolesno’ pravilo primijeniti i na ljude koji napuštaju radni stol kako bi otišli na zahod? A što je s onima koji uzimaju stanku za cigaretu? A tek svi oni političari koji spavaju u parlamentu – hoće li oni ikad biti sankcionirani? – samo su neki od komentara na ovaj bizaran slučaj.

Inače, japanska vlada je, zbog velikoga pritiska javnosti, prošli mjesec morala zakonom zabraniti prekovremeni rad u trajanju od 100 sati na mjesec, i to nakon samoubojstva 24-godišnjeg Matsurija Takahashija, zaposlenika tvrtke za oglašavanje, kojega su 2015. stres i “izgaranje” na poslu doslovce otjerali u smrt.

Istraživanje je pokazalo kako svakom petom Japancu prijeti umiranje od istoga problema, piše Jutarnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...