Uskoro ćete baku u Njemačku ili strinu u Portugal zvati i po pet puta nižim cijenama

Kada je u lipnju prošle godine Europska unija ukinula telekomima mogućnost naplate dodatnih troškova za dolazne i odlazne pozive u roamingu, dovela je potrošače u donekle nelogičnu situaciju jer istovremeno nije ni na koji način ograničila naplatu međunarodnih poziva.

Tako je, primjerice, stanovnicima Hrvatske telefoniranje unutar EU postalo jednako kao i da su kod kuće, ali s jednom bitnom razlikom – imate li rođaka u, primjerice, Njemačkoj, jeftinije vam je skoknuti do Slovenije i zvati ga mobitel odande po jedinstvenoj europskoj tarifi (koja mora biti ista kao domaća), nego to učiniti od kuće i platiti isti poziv kao međunarodni.

Noćas su, slijedom toga, dovršeni pregovori u Europskom parlamentu na kojima su se predstavnici svih članica EU dogovorile o najvišim dopuštenim cijenama međunarodnih poziva unutar 28 (uskoro 27) zemalja EU.

Uskoro bi, kada sve države i službeno potvrde ovaj dogovor, najviša cijena međunarodnog telefonskog poziva unutar Europske unije trebala biti ograničena na 1,40 kuna, a SMS poruke na 0,44 kune.

Prema podacima koje su izneseni u raspravi, pozivi prema drugim zemljama EU trenutačno se naplaćuju od 5 do 80 centi (0,37 do 5,90 kuna), ovisno o tarifama, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...