VIDEO Hrvatska slomila Argentinu i osigurala osminu finala; Zadar gorio uz Vatrene!

Strahovali smo od Messija, bojali se da će opet nešto čudesno ponuditi iz svog repertoara kojim je oduševljavao nogometni svijet. No, dogodilo se nešto drugo. Čudesna, veličanstvena pobjeda Hrvatske nad Argentinom (3:0) kojom smo osigurali plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Dugo je ‘mali zeleni’ nervozno  grickao nokte nakon voleja Ante Rebića koji je odsjeo pod gredom Wilfreda Caballera. Gospodine Caballero, hvala vam!

To su vjerojatno pomislili svi naši navijači nakon smiješne situacije u 53. minuti kada je argentinski vratar dodao loptu Rebiću na desetak metara. Naš je napadač zabio za vodstvo Hrvatske 1:0. No, na kraju, nije bio presudan njegov gaf.

Maradona nije mogao sakriti razočaranje, nakon euforičnog navijanja u VIP loži stadiona u Nižnji Novgorodu. A teško da se sinoć i veliki Diego uz pokoju čašicu, ili nešto više, mogao sjetiti kada je zadnji put neka reprezentacija tako razbila Argentinu kao sinoć Hrvatska. Završilo je 3:0, a moglo je biti i više pogodaka u argentinskoj mreži.

Gorki, tako se nekoć zvao taj ruski grad. A po gorkom će okusu Argentincima ostati ta ruska regija. Najblaže rečeno…

Kada se sve sabere, Hrvatska je u potpunosti nadigrala Argentinu.

Sve oči nogometne javnosti bile su uprte u učinak Lea Messija s jedne i Luke Modrića s druge strane. Argentinac se samo mogao nakloniti našem kapetanu. No, bila je to taktička pobjeda Zlatka Dalića nad nervoznim Jorgeom Sampaolijem.

Argentinski izbornik cijeli je susret nervozno šetao uz aut-liniju dajući instrukcije svojim igračima. Kao da je malo toga napravio u pripremnim treninzima. Tako je i ispalo. Jer, njegova momčad jučer je malo pokazala.

Nikada Hrvatska nije izgubila drugu utakmicu na velikim natjecanjima.

Još i danas vatreni navijač pamti Dansku (3:0), Japan (1:0), Italiju (2:1), Francusku (2:2), Japan (0:0), Njemačka (2:1), Italija (1:1), Kamerun (4:0) i Češka (2:2).

Modrić je protiv Argentine debitirao za vatrene u Baselu 2006. godine. Tada je Messi zabio svoj prvi pogodak za Argentinu.

Opet sve oči bile uprte u ovaj dvojac.  A pobjednik je naš veznjak. Luka je i sinoć pokazao koliko je neophodan za igru naše reprezentacije. Na ovom Svjetskom prvenstvu kompletniji od Messija. Jučer je sjajno diktirao ritam našeg visokog presinga, oduzeo brojne ‘druge lopte’ i razigravao suigrače. A u završnici utakmice (80.) sjajnim pogotkom pogodio za 2:0 naše reprezentacije.

Sampaoli je našem 4-3-3 sustavu suprotstavio 3-4-3 formaciju koja se transformirala u 3-4-1-2 s jasnim ciljem da dobiju širinu na bočnim pozicijama kako bi dobili međulinijske prostore za Lea Messija. No, nisu ga stvorili. Barcelonin as morao je sam za sebe stvarati prostor i vraćati se od naših vratiju. Baš to je ono što smo priželjkivali – Messi u kontra smjeru.

Naš visoko postavljeni presing definitivno je iznenadio Jorgea Sampaolija, posebice u prvom poluvremenu. No, očito je da nemamo uigrano otvaranje igre na visoki presing. Opet su nam nedostajali mehanizmi  dodavanja po dubini.

No, nakon svega, ovo je jedna od najlošijih argentinskih reprezentacija zadnjih godina. Još dugo će Messi morati pričekati potvrdu s nacionalnom vrstom na najvišoj razini. Zapravo, pitanje je hoće li je uopće dočekati.

Kakvo bi to sjajno otvaranje utakmice bilo da je Ivan Perišić iskoristio situaciju iz četvrte minute. Odnosno, da je šut našeg veznjaka završio u suprotnom kutu kako je to i namjeravao.

A baš je od tih minuta u otvaranju, prema govoru tijela naših nogometaša, bilo jasno da će to biti hrvatska večer u Novogorodu. Čudesna večer koju je začinio Ivan Rakitić u 91. minuti kada smo se poigrali s Argentincima i ušetali se u njihov gol.  Sve što su Argentinci jučer napravili bila je situacija iz 29. minute kada je Enzo Perez promašio prazna vrata Danijela Subašića u 29. minuti. Ionako je u kadar momčadi ušao naknadno. Ispalo je da je stvarno jedna od lošijih karika argentinske momčadi.

Baš kako je uoči utakmice konstatirao Nikola Jerkan, bivši hrvatski reprezentativac koji je snimao igru našeg protivnika. Sinoć su svi navijači reprezentacije slavili do dugo u noć, piše Večernji.

Pogledajte kako su Zadrani proslavili pobjedu naših…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...