Za fritaju sa šparogama s Paga rekao je da je najbolja hrana: “Ako još niste bili ovdje, vi ste idiot!”

Poznati kuhar 2011. godine posjetio je Hrvatsku i hrvatsku gastronomiju predstavio svijetu u svom nagrađivanom putopisno-kulinarskom showu Parts Unknown.

Domaćin mu je bio chef Mate Janković, a družio se i s kuharom Davidom Skokom. Bourdain je na početku epizode nazvane Croatian Coast priznao da prije dolaska nije mnogo toga znao o Hrvatskoj niti o hrvatskoj kuhinji te da je za našu zemlju čuo jedino u kontekstu Domovinskog rata.

U Motovunu je jeo omlet i pljukance s tartufima, a okušao se i u traženju tartufa. Bio je u ribolovu gdje je osjetio i snagu bure. “Mi tražimo ono što ostane nakon što svi pokupe prvoklasnu ribu, ono s čime su ribari naučili raditi”, objasnio je Bourdain.

Ribu mu je pripremio kuhar David Skoko u svom restoranu u Puli. Kušao je i tunu sa sezamom, rep jastoga te jetru morskog psa koju je u Hrvatskoj probao prvi put u životu i ostao oduševljen. Probao je i riblje tripice nakon kojih je samo ponavljao: “Ovo je dobro, dobro, dobro…”

Nakon toga uživao je i u sirovoj tuni, netom izvađenoj iz mora. Bio je i na Pagu gdje je kušao hobotnicu, janjeće tripice te janjeći gulaš s domaćom tjesteninom. Tamo je kušao fritaju sa šparogama nakon koje je zaključio: “Ovo je najbolja hrana koju sam dosad jeo u Hrvatskoj!”

Na Pagu su ga oduševila i vina, ali i paški sir. Bio je i u Skradinu, u vinariji BIBICh, gdje je uz vrhunska vina kušao kamenice, pastrvu i Jakobove kapice te rižoto zbog kojeg je ponavljao: “Isuse Bože, koliko je ovo dobro!”, a zaprijetio je i da će zaroniti u lonac u kojem se kuhao.

Na Kornatima je naučio kako očistiti ribu te uživao u sardinama, pršutu, inćunima, ciplima i domaćem siru.

“Prvoklasna hrana, prvoklasna vina i prvoklasni sir”, ponavljao je Bourdain nakon što je s Jankovićem obišao hrvatsku obalu.

“Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako još niste bili ovdje, vi ste idiot! Ja sam idiot!” zaključio je. “Život u Hrvatskoj nimalo nije loš”, riječi su kojima je zaključio epizodu koja je emitirana u travnju 2012. godine. Epizoda na IMDb-ju ima ocjenu od visokih 8.6.

Bourdain je počinio samoubojstvo u Francuskoj. Imao je 61 godinu, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...