Zadarski Muzej antičkog stakla sudjeluje na međunarodnom festivalu Intermuseum 2018. u Moskvi

Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je na međunarodnom festivalu Intermuseum 2018. u Moskvi. Međunarodni festival Intermuseum ove je godine održan po dvadeseti put od 31. svibnja do 3. lipnja 2018. godine, a osnivač i organizator je Ministarstvo kulture Ruske Federacije. Na festivalu, koji je jedan od najvećih na svijetu, predstavilo se 425 muzeja iz cijelog svijeta. Posebnu pozivnicu da bude partner festivala ove je godine dobio Forum slavenskih kultura. Forum slavenskih kultura (FSK) je međunarodna neprofitna zaklada koja je nastala 2004. godine, a danas povezuje više od 300 milijuna Slavena u trinaest slavenskih država: Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Ruskoj Federaciji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini.

Intermuseum 2018. je održan unutar paviljona 75 u VDNH u Moskvi koji je grandiozni izložbeni prostor posvećen prikazu ruskih dostignuća, a unutar kojeg je na Trgu Živa, dijelu posvećenom muzejima koji su do sada sudjelovali na natječaju za nagradu Živa, predstavljeno petnaest muzeja. Nagrada Živa za najbolji slavenski muzej je utemeljena 2012. godine od strane tima stručnjaka unutar Foruma slavenskih kultura s namjerom da potiče i nagradi projekte i praksu u muzejskoj zajednici slavenskih zemalja. Muzej antičkog stakla u Zadru je na dodjeli Živa nagrade u Sankt Petersburgu 2015. osvojio nagradu Živa za kreativnost i bio počašćen biti domaćin dodjele 3. nagrade Živa 2016. godine.

Na festivalu Intermuseum 2018. u Moskvi cijela je delegacija brojala više od 30 članova iz sedam slavenskih zemalja. Članovi delegacije s predavanjima su nastupili i na različitim pratećim događajima, svi su bili povezani sa središnjom temom “Muzeji i društvo.“ Muzej antičkog stakla se predstavio suvenirima – replikama antičkog stakla i nakita, brojnim publikacijama i video projekcijama, ali i s materijalima Turističke zajednice grada Zadra: brošurama i video materijalima grada i okolice.

Delegaciju Muzeja antičkog stakla u Zadru sačinjavali su: ravnatelj dr. sc. Ivo Fadić, viši kustos Anamarija Eterović Borzić, viši kustos dr. sc. Berislav Štefanac i viši dokumentarist Jadranka Belevski. Hrvatsku je, uz Muzej antičkog stakla u Zadru predstavljao i Tiflološki muzej iz Zagreba.

Intermuseum 2018. u Moskvi je u pet dana programa posjetilo preko 47 000 posjetitelja. Živa sekciju u kojoj bio i Muzej antičkog stakla u Zadru posjetila je na otvaranju i zamjenica premijera Ruske Federacije Olga Golodets, ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinsky te gradonačelnik Moskve Sergei Sobyanin. Izložbeni prostor Muzeja antičkog stakla posjetilo je i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji: zamjenica veleposlanika Maja Foretić Pećnik, ministar savjetnik i Marko Paškvan, savjetnik.

Sudjelovanje Muzeja antičkog stakla u Zadru na ovako prestižnom muzejskom događanju veliko je priznanje samom Muzeju, ali i Zadru i Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...