Zadranka Anamarija Ćurković postala je pilotkinja: “Ostvarila sam san”

Učenici-letači 22. naraštaja završili su u četvrtak 14. lipnja 2018. školovanje za hrvatske vojne pilote u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Riječ je o šest polaznika koji su uspješno završili sve razdjele obuke u Eskadrili aviona leteći na avionima ZLIN-242L i Pilatus PC-9M, te kadetima koji su završili letačku obuku u Eskadrili helikoptera na BELL-u 206B, čime je zaokruženo njihovo petogodišnje školovanje.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona bojnik Robert Ribarić istaknuo je kako su danas povodom završetka školovanja budući piloti aviona izveli sa Pilatusima PC-9M  završni prikaz osposobljenosti kroz presretanja nepoznatog cilja u zraku (TANGO SCRAMBLE) uz potporu bojne Zračnog motrenja i navođenja.
“Prilikom izvedbe prikaza osposobljenosti učenici letači djelovali su potpuno samostalno, a kroz prikaz osposobljenosti simulirana je stvarna situacija presretanja nepoznatog cilja i ujedno je kruna u školovanju pilota aviona”, naglasio je bojnik Ribarić.

Pilot Danijel Rigo iz Našica zadovoljan je što današnjim završnim letovima kroz vježbu presretanja ciljeva u zraku potvrđuje sposobnost i vještine koje je uspješno usvojio od nastavnika letenja. “Bilo je zahtjevno, ali trud se isplatio. Kao naraštaj svi smo bili jedan uz drugoga i to zajedništvo je također vrijednost koja je obilježila naše školovanje u Zemuniku”, kazao je Rigo.

Pilot Natko Mišljenac iz Zagreba rekao je kako su nastavnici letenja bili zahtjevni no od njih su mogli naučiti sve ono što ih je dovelo do završne stepenice u školovanju za vojne pilote. “Jedva čekam nove pilotske izazove”, poručio je pilot Mišljenac.

Na isti način razmišlja i učenik-letač Matija Đurašin iz Lukavca kod Velike Gorice koji svoju budućnost vidi u borbenom zrakoplovstvu. “Uživam u svakom letu, a želja mi je priključiti se timu borbenih pilota HRZ-a”, istaknuo je pilot Đurašin.

U skupini budućih pilota helikoptera je i Zadranka Anamaria Ćurković koja je od djetinjstva priželjkivala postati pilotkinjom. “Ostvarila sam san, a sada se pripremam za odlazak u Vukovar gdje ću biti promovirana u vojnu pilotkinju i časnicu Hrvatske vojske. Završni letovi u obuci noćnog letenja uz pomoć NVG opreme su za mene ujedno bili i najzanimljiviji dio školovanja”, kazala je pilotkinja Ćurković.

Njezin kolega iz Ljubuškog, Zvonimir Bebek naglasio je kako je cijela obuka bila zahtjevna ali i nešto najljepše što je doživio.

Na isti način obuku ocjenjuje i pilot Marko Božić iz Zagreba kazavši kako se jakim intenzitetom ulazilo u svaki razdjel školovanja nakon kojeg su dobivali ocjene i sada s ponosom čekaju svečani postroj i dodjelu letačkog znaka.

Nakon promocije koja će se održati u Vukovaru, piloti aviona se ponovno vraćaju u bazu Zemunik na nastavak njihovog daljnjeg usavršavanja, dok će piloti helikoptera biti raspoređeni u operativne eskadrile HRZ-a u kojima će također nastaviti nadogradnju letačke obuke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...