Zbog olujne bure za područje Velebitskog kanala izdan narančasti meteoalarm

Umjereno, na kopnu ponegdje i pretežno oblačno s najviše sunčanih razdoblja na sjevernom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu.

Mjestimične kiše bit će već od jutra na istoku i jugu zemlje, a od sredine dana povremeno je moguća i u ostatku unutrašnjosti, prognoza je DHMZ-a.

Bit će razmjerno vjetrovito, a puhat će umjeren, sredinom dana na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na Jadranu puhati umjerena i jaka, na udare olujna bura.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 18 do 23 stupnja Celzija, dok će na Jadranu ona biti od 22 do 27 stupnjeva, donosi tportal.hr.

Za područje Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije izdan je narančasti meteoalarm zbog jakog i vrlo jakog sjeveroističnog vjetra koji će na trenutke puhati olujnom brzinom. Snaga vjetra bit će od 35 do 60 čvorova (65 – 100 km/h) te se pomorcima bez odgovarajućeg iskustva savjetuje da potraže sigurnu luku prije nego počne puhati vjetar i dignu se valovi. Moguće je da katamarani i trajekti u tom području neće ploviti, pa se putnicima savjetuje da prate informacije o prometu.

U četvrtak će biti umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili poneki pljusak. Oborina će biti češća na kopnu, osobito u prvom dijelu dana.

Najsunčanije i uglavnom bez oborine bit će u Dalmaciji. Umjeren sjeverni vjetar postupno će slabjeti. Na Jadranu u početku mjestimice jaka bura s olujnim udarima, poslijepodne većinom umjeren sjeverozapadnjak i sjeverni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura između 11 i 16, na Jadranu između 16 i 20 °C. Najviša dnevna od 19 do 24, na Jadranu od 24 do 27 °C.

Vremenske prilike će do kraja tjedna u većini Hrvatske biti promjenjive, s mogućim kišama, a od vikenda u cijeloj zemlji slijedi stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Meteoropati i kronični bolesnici – oprez

Atmosfera neće biti sasvim stabilna, pa se zbog toga kod meteoropata i kroničnih bolesnika mogu javiti glavobolja, umor i manjak energije. Tegobe će biti jače izražene na krajnjem jugu Hrvatske, poručuju iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...