Zračne protupožarne snage spremne za ovogodišnju požarnu sezonu

Povodom početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) izvele su u četvrtak, 21. lipnja 2018., s avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 A Fire Boss trenažne letove na području Novigradskog mora s prikazom uzimanja i ispuštanje vode

Zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva koje se nalazi u Divuljama brigadir Darko Krajačić rekao je kako su Oružane snage RH u svim segmentima spremno krenule u ovogodišnju PP sezonu.

Do sada su zabilježena tek tri požara na kojima su sudjelovale Oružane snage RH, no pred nama su mjeseci srpanj i kolovoz kada se očekuje i najveći napor i angažman PP NOS OS RH u obrani od požara. U svakom trenutku spremni smo sa svim snagama i u zajedništvo s ostalim tijelima domovinske sigurnosti provesti sve zadaće u protupožarnom djelovanju i zaštiti RH, naglasio je brigadir Krajačić.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski izvijestio je kako su zračne snage od početka ovogodišnje PP sezone, 1. lipnja, spremne za svaku intervenciju i zadaću gašenja požara. Provedene su sve pripreme uključujući treninge svih raspoloživih posada i u svim uvjetima i sukladno planovima svakodnevno dežuraju s dijelom snaga dok je dio snaga u stalnoj pripravnosti.

Potpuno spremno dočekujemo PP sezonu i dat ćemo sve od sebe u obrani Hrvatske od požara i tako doprinijeti sigurnom odvijanju turističke sezone. Istovremeno s gašenjem požara, postrojba obučava i nove kadrove čime osiguravamo uvijek dostatnu raspoloživost posada i za situacije kada je najveći intenzitet djelovanja zračnih snaga. Posebno ističem izniman napor, stručnost i profesionalizam zrakoplovnih tehničara koji osiguravaju visoki stupanj ispravnosti tehnike, istaknuo je bojnik Vacenovski.

Pilot na Airtractoru AT-802 A Fire Boss satnik Goran Valečić istaknuo je kako je letenje na protupožarnim avionima specifično te obuhvaća nove i nepredviđene situacije poput vremenskih uvjeta i stanja na vodenim površinama za koje su protupožarni piloti i posade obučeni i spremni djelovati.

Podsjetimo, Oružane snage RH i ove godine su za vrijeme trajanja Protupožarne sezone od 1. lipnja do 30. rujna, ustrojile Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske. Ove godine po prvi put su uključene i bespilotne letjelice za izviđanje i rano otkrivanje požara sa slanjem realne slike u Situacijsko operativno središte u Divuljama kod Trogira.

Za vrijeme trajanja PP sezone 2018. zračne snage sudjeluju sa šest Canadaira CL-415 i šest Air Tractora AT-802 te dva helikoptera Mi-8 MTV, kopnene snage sudjeluju s osam protupožarnih vodova s 200 posebno obučenih pripadnika za intervencije na požarištima s mogućnosti narastanja snaga za još dodatnih 1000 vojnika, dok mornaričke snage sudjeluju s dva desantna broda i dvije brze gumene brodice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...