“15 minuta slave” Monike Rusak; Predstavljen dokumentarno eksperimentalni film “Zauvijek”

Mlada i talentirana Varaždinka, Monika Rusak, u četvrtak, 5. srpnja 2018. u atriju Kneževe palače, na drugoj večeri programa 15 Minutes of Fame predstavila se putem filmografije kroz svoj dokumentarno-eksperimentalni film “ Zauvijek“.

Riječ je o Monikinom diplomskom projektu, a sve je počelo, kako je kazala umjetnica, fotografijom. Njen diplomski rad u početku je trebao biti sastavljen od serije fotografija na tematiku vode. S obzirom na dugo bavljenje fotografijom, htjela se okušati i vidjeti kako fotografija zapravo djeluje kada se pretvara u pokret. Nakon što se odlučila za film, njezin interes okupira upravo igrani film.

Projekt “Zauvijek” kratki je dokumentarni eksperimentalni film u trajanju do 15 minuta o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti. U filmu su korišteni zvučni zapisi dokumentarnih snimki razgovora s protagonisticom, R. J. (91), oko čije se životne priče gradi nelinearni narativ. Prolaznost života prikazana je kroz simboliku vode kao glavnog pokretača priče koja u prenesenom značenju prikazuje izgubljenu ljubav protagonistice, a prikazi pejzaža uz Dravu kod Varaždina kao i ostale scene u kojima se voda pojavljuje u različitim oblicima, glavni su okviri unutar kojih se odvija prošlost i sadašnjost jedne žene.

Zanimala me tema vezana uz starost, stoga sam odlučila napraviti nekoliko razgovora sa ženama koje prebivaju u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, kako bi dobila dublju priču na temelju čega bi napravila scenarij za igrani film. Sam razgovor s Ružicom, glavnom aktericom dokumentarca, nastao je godinu dana prije nego sama ideja filma. Njezini iskreni i divni odgovori potaknuli su me na stvaranje dokumentarnog, ali ne i klasičnog filma, istaknula je Monika.

Mnoštvo simbolike ukazuje na eksperimentalni prikaz dok zvučni zapis protagonistkinje, način snimanja te montaža ukazuju na dokumentaristički pristup u filmu.

Prolaznost života prikazana je kroz simboliku vode kao glavnog pokretača priče koja u prenesenom značenju prikazuje izgubljenu ljubav protagonistice, a prikazi pejzaža uz Dravu kod Varaždina kao i ostale scene u kojima se voda pojavljuje u različitim oblicima, glavni su okviri unutar kojih se odvija prošlost i sadašnjost jedne žene.

Želja redateljice bila je omogućiti gledatelju da putem blagih zvučnih te vizualnih tonova uroni kroz žubor vode u priču. Da se osjeti svaki djelić prirode koja nas okružuje, koja svojom netaknutošću asocira na nevinost i ranu mladost koja je povezana s iskrenom i čistom ljubavi.

Svaku životnu dob treba shvatiti, prihvatiti i u njoj pronaći samog sebe te ostvariti zadovoljstvo u okolini u kojoj se nalazimo.

Moniki želimo puno uspjeha u daljnjem radu!

Natječaj 15 Minutes of Fame i dalje je otvoren za sve mlade glazbenike, suvremene performere, fotografe, video umjetnike, plesače, dizajnere, novomedijske umjetnike, glumce, pjevače i ostale predstavnike kreativnog sektora koji žele pokazati svoj rad i talent!

Pa dakle; Mlad si kreativac? Fotkaš, sviraš, pjevaš, plešeš, glumiš, rasturaš samo tako? Crtaš, slikaš, predobar si DJ? Ili, jednostavno znaš da si najjači?

Prijavi se na Natječaj i pokaži svima što znaš!

Uvjeti Natječaja:

– maksimalna dob sudionika do 30g
– fotografija i/ili snimak rada na mail [email protected] do 20. lipnja 2018.
– CV (najviše 1 kartica teksta s prazninama)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...