Zastupnici otišli su na dvomjesečni godišnji odmor, to će nas koštati 9 milijuna kuna

Zastupnici su otišli su na dvomjesečni godišnji odmor.

Stanka, kako se to službeno zove, traje od 15. srpnja do 15. rujna, a u ta dva mjeseca dobit će plaće za nerad u ukupnom iznosu od oko 9,5 milijuna kuna bruto, izačunao je Index.

Biti saborski zastupnik vjerojatno je jedan od najboljih poslova u Hrvatskoj, a i šire jer za posao u kojem nema nikakve odgovornosti ni obaveza dobiju se dvije do tri prosječne plaće.

Prosječna neto plaća zastupnika kreće se oko 16 tisuća kuna, neki imaju koju tisuću manje, a neki više, a uz to idu plaćena putovanja, naknade za odvojeni život, plaćeni stanovi, hoteli – sve. Takvi raskošni uvjeti ne čude s obzirom na to da o svemu tome na što imaju pravo odlučuju oni.

Na posao ako ne žele ne moraju dolaziti, dovoljno je da dolete do sabora i provuku karticu kojom zabilježe da su prisutni i dalje su slobodni. Opravdanje zašto ih nema u saboru se uvijek nađe. Ako ih nema u saboru, onda su “na terenu”, ako ih nema “na terenu”, onda su na putu i tako dalje.

Uz visoku plaću naknada za stanovanje, putovanje, odvojeni život, dnevnice…

Zastupnici uz za hrvatske prilike vrlo visoku plaću imaju i pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1500 kuna mjesečno. Osim toga, dobivaju i naknade za odvojeni život u iznosu od 1000 kuna mjesečno.

Također imaju i tri mjeseca “godišnjeg odmora” – ljetni od 15. srpnja do 15. rujna i zimski od 15. prosinca do 15. siječnja.

Zastupnici koji žive više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima. Najam stana plaća im se do 2500 kuna mjesečno, a imaju pravo i na naknadu režijskih troškova do 500 kuna mjesečno.

Tu je i dnevnica koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150 kuna i naknada troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe koja iznosi dvije kune po prijeđenom kilometru.

Zastupnici koji se koriste smještajem u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima, a na sjednice sabora dolaze vlastitim vozilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje zasjedanje.

Oni zastupnici koji nemaju smještaj u Zagrebu, a imaju prebivalište udaljeno više od 50 km, a manje od 150 km i u sabor dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom, odnosno vozilom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2500 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...