Svijet složan – Hrvatska je pokradena; Sve o famoznom VAR-u

VAR (kratica za Video Assistant Referee) je sustav videopodrške nogometnim sucima. Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusijikorišten je u sva 64 meča. Između ostalih, i u finalnom okršaju Hrvatske i Francuske, tijekom kojeg je bio korišten pri donošenju odluke o penalu koji je Francuze doveo u vodstvo.

Dogodilo se to u 38. minuti zbog igranja rukom Perišića, nakon čega je tri minute Nestor Pitana dvojio koju odluku donijeti, da bi ipak pokazao na bijelu točku i dao Francuzima priliku za novo vodstvo i potpuni preokret utakmice.

Otkad je VAR u uporabi?

Kontroverzni sustav FIFA je službeno uvela 2016. godine kao dvogodišnji eksperiment. Ideja je bila jednostavna: glavni sudac koristi videosnimku kako bi provjerio potencijalno sporne situacije prije donošenja odluke i smanjio mogućnost ljudske pogreške.

Rane inačice korištene su još početkom 2010-ih u Nizozemskoj, za što je bio najviše zaslužan sudac Raymond van Meenen. Međunarodno tijelo International Football Association Board ove ga je godine službeno uvrstilo na popis nogometnih pravila. Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. u Rusiji prvo je veliko međunarodno nogometno natjecanje koje ga je koristilo na svim utakmicama.

Prva nogometna liga koja ga je upotrijebila bila je australska A-League (od 7. travnja prošle godine), nakon čega se počeo širiti i na druge lige, među kojima su talijanska Serie A, njemačka Bundesliga…

U kojim situacijama se koristi VAR?

Uporaba VAR-a predviđena je samo u četiri situacije:

  1. golovi i prekršaji koji su doveli do golova
  2. odluke o jedanaestercima i prekršajima koji su do njih doveli
  3. prekršaji za izravni crveni karton
  4. pogrešno identificiranje pri dodjeli žutog ili crvenog kartona

Kako je VAR funkcionirao u Rusiji?

Tim koji je upravljao VAR-om bio je smješten u sobi Međunarodnog centra za emitiranje u Moskvi, u koju su se putem optičkih kabela slijevali prijenosi sa svih 12 stadiona. Po utakmici se sastojao od glavnog suca zaduženog za video i tri pomoćna.

Za sudjelovanje u timu tijekom mundijala u Rusiji ukupno je odabrano 13 sudaca. Svi redom su službenici FIFA-e s relevantnim iskustvom u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, a prošli su i posebne pripremne seminare.

Ipak, njihova uloga je savjetodavna i služe kao podrška, a konačnu odluku donosi glavni sudac utakmice.
Tim je imao pristup svim relevantnim kamerama za prijenos utakmica, njih ukupno 33, plus dvjema zasebnim kamerama za zaleđe. Za izbor najboljih kutova snimanja brinula su se četiri operatora.

Glavni sudac zadužen za video pratio je glavnu kameru radi provjere i pregleda spornih situacija na monitoru podijeljenom na četiri dijela. Osim što je vodio cijeli tim, bio je zadužen za komunikaciju sa sucem na terenu.

Prvi pomoćni video sudac također je pratio glavnu kameru i izvještavao je glavnog suca o tijeku utakmice. Drugi pomoćni video sudac bio je smješten na postaji za zaleđe, gdje je pratio moguće sporne situacije.

Treći pomoćni video sudac fokusirao se na televizijski prijenos, pomagao glavnom videosucu pri procjeni spornih situacija te se brinuo za neometanu komunikaciju između glavnog videosuca i drugog pomoćnog videosuca, zaduženog za zaleđe.

Tim za VAR imao je pristup svim službenim FIFA-inim kamerama, osim onih koje nisu pokrivale igru (recimo, snimke iz helikoptera).

Od 33 kamere korištene tijekom Svjetskog prvenstva, njih osam bilo je namijenjeno bilježenju super usporenih snimaka, od kojih su četiri bile opremljene za ultra usporene snimke. Kad je natjecanje ušlo u fazu ispadanja, postavljene su dvije dodatne kamere za ultra usporene snimke, po jedna iza svakog gola.

Usporene snimke uglavnom se koristi za situacije u kojima, primjerice, treba provjeriti je li došlo do fizičkog kontakta prilikom faula. Snimke normalne brzine služe za subjektivne procjene tipa koliko je ozbiljan bio prekršaj ili je li igrač namjerno igrao rukom.

Koliko je VAR doista koristan?

Iako je sustav dosad pomogao pri razjašnjavanju više spornih situacija, kritičari tvrde kako je u podjednakoj mjeri unio i zabunu. Bilo je problema zbog toga što bi predmeti poput navijačkih zastava zaklanjali vidno polje kamere, tehničkih poteškoća, a i kritiziran je zbog toga što je netransparentan. Ni upravo završeno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji nije prošlo bez kritika na njegov račun, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...