DHMZ upozorava: Toplinski val će zahvatiti Hrvatsku, temperature idu do 39

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda su potvrdili da će toplinski val zahvatiti Hrvatsku u nedjelju.

“Toplinski val prvo će stići na Jadran, odnosno na sjeverni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stupnja. To će se prolongirati i na ponedjeljak, a zahvatit će i unutrašnjost zemlje jer će noći biti vrlo tople”, rekla je dežurna prognostičarka DHMZ-a za Index. Noć s ponedjeljka na utorak također će biti topla, pa će se tako toplinski val nastaviti i u utorak, kako na Jadranu tako i unutrašnjosti, poručili su iz DHMZ-a.

U ponedjeljak i utorak će danju biti vruće i vrlo vruće, a u utorak će vrućine biti posebno izražene u Dalmaciji. Glavni razlog za toplinski val leži upravo u toplim noćima, kako one s nedjelje na ponedjeljak, tako i one s ponedjeljka na utorak. “Moramo napomenuti da se taj izračun radi svaki dan i stoga ne možemo biti 100 posto sigurni. Prognoza se može lako promijeniti jer je atmosfera dinamičan sustav koji je podložan promjenama”, poručuju iz DHMZ-a.

Meteorološka stranica Severe Weather Europe govori o temperaturama početkom sljedećeg tjedna i dodaje kako će se oko Mediterana povisiti temperaturne vrijednosti te kako će već u ponedjeljak temperature od sjeveroistočne Francuske preko Italije do zapadnog Balkana dosezati vrijednosti od 36 do 39°C. Prognoziraju kako se najviše temperature očekuju na obali Hrvatske.

Zaključuju kako s početkom kolovoza dolazi do značajnog povećanja temperatura te kako je jako vruće vrijeme vrlo vjerojatno u zapadnoj, jugoistočnoj i središnjoj Europi.

Osim Severe Weather Europe, na toplinske valove upozorava i DHMZ koji je izdao žuto upozorenje već od nedjelje.

U nedjelju je žuto upozorenje na snazi samo za područje Rijeke, dok je od ponedjeljka na snazi za cijelu zemlju. Žuto upozorenje označava umjerenu opasnost od toplinskog vala.

I dok je u nedjelju za cijelu zemlju na snazi žuto upozorenje, od ponedjeljka je za Rijeku, Split i Dubrovnik izdano narančasto upozorenje koje označava veliku opasnost od toplinskih valova, što se pak poklapa s predviđanjima Severe Weather Europe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...