Dolazi nam pakleni tjedan; Stiže val opasnih vrućina, izdan alarm za cijelu zemlju

Pred nama je tjedan paklenih vrućina. Toplinski val koji je posljednjih desetak dana harao Europom i izazvao ogromne probleme stigao je danas i do Hrvatske, a prema trenutnim prognozama svoj će vrhunac dosegnuti sredinom idućeg tjedna, kada bi se dnevne temperature zraka u pojedinim dijelovima Hrvatske mogle približiti 40 Celzijevih stupnjeva. Situaciju će dodatno otežati i vrlo tople noći. Živa se na termometrima u kopnenim područjima neće spuštati ispod 20 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će prevladavati sunčano i vruće vrijeme. Na kopnu se očekuje povremeno umjerena naoblaka, a pokoji poslijepodnevni lokalni pljusak s grmljavinom moguć je ponajprije u Slavoniji i Baranji. Na kopnu će mjestimice puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu i bura. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 17 i 22, na Jadranu od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Meteoalarm je za sutra za cijelu zemlju izdao upozorenje žutog stupnja i to zbog velikih vrućina tijekom dana i noći. Temperature će nerijetko rasti i preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Do kada će trajati toplinski val?

Državni hidrometeorološki zavod  objavio je i upozorenje na toplinske valove. Čini se da će val vrućina na Jadranu trajati sve do kraja idućeg tjedna. Za riječko, splitsko i dubrovačko područje od utorka do četvrtka je na snazi narančasto upozorenje, što znači da je opasnost od toplinskih valova velika.

I za kopno je sve do četvrtka na snazi žuto upozorenje za toplinske valove, a čini se da će se vruće vrijeme nastaviti sve do idućeg vikenda.

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na istoku zemlje, a u srijedu je vjerojatnost za njih povećana mjestimice i na zapadu i sjeverozapadu.

I na Jadranu u nastavku tjedna većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u srijedu, uglavnom u Istri. Vjetar uglavnom slab, u noći i ujutro burin, danju maestral, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...