Donosimo popis devet svakodnevnih navika koje mogu biti jako opasne

Loše životne navike koje uništavaju tijelo i duh, vrlo je lako usvojiti, a iako se neke od njih čine bezazlenima, iznenadit će vas opasnosti koje se kriju u njima.

Istiskanje mitesera

Nemoguće je u potpunosti očistiti poru, zbog čega će doći do oštećenja i upale kože. Osim toga, područje oko nosa naziva se “opasnim trokutom”, a istiskivanje mitesera u tom području može dovesti do infekcija u mozgu. Moguće je i da je ono što vam se čini kao miteser zapravo madež. Ne pokušavajte se mitesera riješiti pincetom jer možete oštetiti živce. Najučinkovitiji način da se riješite mitesera jesu maske za lice, odgovarajući preparati i odlazak dermatologu.

Čišćenje ušiju vatenim štapićima

Tako vosak samo gurate dublje u kanal te možete oštetiti bubnjić, a time i sluh. Vosak u ušima ima svoju svrhu, on štiti unutarnji dio uha od stranih predmeta, kukaca i gljivičnih infekcija. Ako mislite da imate problem s viškom voska u ušima, posjetite liječnika.

Pijenje alkohola

Nakon samo jedne minute, alkohol prolazi kroz želudac i apsorbira se u krv. Nakon pet minuta, alkohol utječe na mozak mijenjajući vaše raspoloženje te na mišiće, što pak utječe na koordinaciju pokreta. Nakon 30 minuta vi ste potpuno opušteni, no nakon 45, razina alkohola u krvi je na vrhuncu, a vaša jetra pojačano rade kako bi ga procesirala. Nakon sat vremena, sve što ste popili ide prema mjehuru i tijelo postaje dehidrirano, zbog čega se ujutro osjećate mamurno.

Pušenje

U cigaretama se nalazi butan – plin kojim se pune upaljači, nikotin, limunska kiselina, arsen, industrijsko otapalo toluen, amonijak, boje, kadmij, metanol i ugljični monoksid.

Ispijanje većih količina kave

U prvih deset minuta kofein ubrzava rad srca i podiže krvni tlak. Nakon 20 minuta, vaša se koncentracija poboljšava, a umor nestaje. Nakon 30 minuta, doživljavate navalu adrenalina, a vaš vid se poboljšava. Nakon 40 minuta, povećavaju se razine serotonina i snaga mišića. Nakon četiri sata, razgrađuju se masti te povećava količina kiseline u vašem želucu. Nakon šest sati, morate na WC čime gubite vitamine iz tijela, a osjećate i gubitak ravnoteže.

Nespavanje

Vjerojatno vam to neće pasti na pamet, no što bi se dogodilo da ne spavate tjedan dana? Prvog dana osjećali biste umor, drugog dana pojavili bi se problemi s pamćenjem, trećeg dana biste frfljali i osjećali probleme s koordinacijom, dok biste četvrtog dana osjećali apatiju i depresiju. Petog dana javlja se agresivnost, šestog halucinacije, a sedmog ste poput zombija. Naravno, takvi eksperimenti mogu biti jako opasni za vaše zdravlje i život.

Šminka

Tijekom života prosječna žena pojede kilogram i pol ruža za usne ako ga koristi svakodnevno. U ruževima se nalazi parafin, koji se akumulira u jetrima, bubrezima i limfnim žlijezdama, vazelin i lanolin koji ometa rad želuca i crijeva. Sintetičke boje iz ruževa mogu uzrokovati iritaciju kože, dok konzervansi koji ružu produljuju rok trajanja ometaju rad unutarnjih organa.

Nedovoljan unos vode

Znakovi dehidracije su umor bez razloga, želja za slatkim, glavobolja, nedostatak daha i vrtoglavica. Opasni simptomi su povećan broj otkucaja srca, nizak krvni tlak, urin tamne boje, nesvjestica i nedostatak znoja tijekom fizičkih napora. Uštipnite se za kožu na nadlanici. Ako se brzo vrati u prirodno stanje, u vašem je tijelu dovoljno vode. Ako ostane naborana, dehidrirani ste. Ne zamjenjujte vodu gaziranim pićima, kavom i čajem, pijte više vode kad je vani vruće i jedite hranu s većim udjelom vode, poput lubenica i krastavaca.

Alkohol u trudnoći

Australski znanstvenici dokazali su da alkohol može promijeniti izgled djetetova lica, naročito kod djece čije su majke pile alkohol u prvom tromjesečju. Osim toga, alkohol utječe i na formiranje mozga djeteta, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...