Englezi: “Hrvati su slabi u prekidu igre, moramo se paziti Modrića”

Englezi su sretni time što će igrati protiv Hrvatske za finale Mundijala. Iako tamo nisu bili od 1990., i dalje je u njima dovoljna doza arogancije iz koje lako nastaje podcjenjivanje drugih.

Iako nemaju ni približno kvalitetne veznjake poput Hrvatske (a niti ostalih polufinalista u Rusiji), uvjereni su u to da prolaze dalje, pišu 24sata.

Ipak, dio tamošnjih medija zna ‘stati na loptu’ pa tako na Guardianu postoji detaljan članak o Hrvatskoj. Secirali su naše slabosti, istaknuli dobre strane i tako najavili polufinalni ogled u Moskvi koji se igra u srijedu od 20 sati.

Slabosti u prekidima idu Engleskoj u korist

I sam je Luka Modrić istaknuo slabost Hrvatske, bez da ga je itko pitao o tome.

– Gledali smo utakmicu Engleske danas, vidjeli smo da su dobri u borbi za ‘ničije lopte’. Taj element igre mi moramo unaprijediti – rekao je hrvatski kapetan.

Kasni gol Rusije iz prekida otkriva koliko prostora Hrvatska ostavlja protivniku. Sedam od deset hrvatskih igrača je u šesnaestercu i stoje vrlo duboko, niti jedan od njih ne stoji preblizu ruskih igrača. Prelako su pustili Maria Fernandesa u šansu, a to nije jedini slučaj.

Poslije ubacivanja iz auta protiv Danske primili su gol od stopera Mathiasa Jorgensena. Hrvatska je imala problema i protiv Islanda kada je Sverrir Ingasonpogodio prečku poslije ubacivanja iz kornera. Ipak, Domagoj Vida je zabio Rusiji nakon kornera što je upozorenje, no Engleska je od svojih 11 golova na Mundijalu zabila pet poslije kornera ili slobodnih udaraca.

Nemarni Perišić ostavlja lijevu stranu nezaštićenom

Ivan Strinić je ‘žrtveno janje’ ove momčadi.

– Naučio sam kako se nositi s tim – rekao je Strinić jednom prilikom, svjestan da se uglavnom uvijek prvo upire prstom u njega ako nešto krene po zlu. Rusi su nastojali probijati Hrvatsku baš po toj strani, Fernandes i Samedov stvarali su puno problema po toj strani.

Izbornik Zlatko Dalić priznao je da je Hrvatska bila izložena pritisku Fernandesa koji je radio isto ono što inače protivnicima radi engleski desni bek Kieran Trippier.

Strinić je dobio i žuti karton zbog faula nad Samedovim pa je kasnije morao biti zamijenjen zbog toga. Ivan Perišić koji je igrao ofenzivnije od njega pružio je jako malo u obrambenoj igri i ostavljao lijevu stranu otvorenom. Ovdje je šansa za Englesku da preko Trippiera u kombinaciji s Lingardom, Allijem i Sterlingom stvoriprobleme Hrvatskoj.

Rakitić i Modrić mogu voditi igru sa stilom

Luka Modrić igra za Real Madrid, Ivan Rakitić za Barcelonu. Dobra polazna točna. Hrvatska je posve kontrolirala posjed u četiri od pet utakmica, imali su čak 65 posto posjeda lopte protiv Rusije što je utjecaj njih dvojice. Jedina utakmica gdje su imali manji posjed od protivnika je ona protiv Argentine, a u toj utakmici Hrvati su pobijedili 3-0.

Jedina Dalićeva dilema je na koji način konfigurirati vezni red kako bi skroz zasjao Modrićev talent. Kad je Dalić preuzeo Hrvatsku, gurnuo je Modrića naprijed na ‘desetku’ i to je upalilo. Protiv Rusije je pak povukao Modrića dublje kako bi dodao u igru još jednog napadača i Hrvatska je u prvih 45 minuta protiv Rusije bila nadtrčana.

– Nedostajala nam je još jedna figura u veznom redu – rekao je Dalić poslije Rusije.

Kasnije je Dalić ubacio veznjaka Marcela Brozovića kako bi oslobodio Rakitića i Modrića i Hrvatska je počela kontrolirati igru. Hrvatska će protiv Engleske početi u 4-3-3 ili 4-1-4-1 formaciji, a Jordanu Hendersonu će trebati pomoć kako bi zaustavili Modrića i Rakitića.

Prvi ozbiljniji test za Englesku obranu?

Belgijci su igrali s rezervama, Kolumbiji je falio James Rodriguez, a švedski napadači nisu zabili niti jedan gol na Mundijalu. Ovo će biti prvi ozbiljan test za Southgateovu ‘obranu tri’. Iako Hrvatska nije moćna u napadu kao Belgija ili Francuska, Dalić na raspolaganju ima talentirane pojedince.

Andrej Kramarić može igrati bilo gdje prema naprijed, sad je puno bolji igrač nego što je bio u Leicester Cityju.

Mario Mandžukić gine na terenu, a Perišić, koji je bio blizu potpisa za Manchester United prošloga ljeta, može stvoriti probleme. Tu je i Ante Rebić koji je jako brz i direktan. Sva četvorica su počela protiv Rusije, no Dalić neće tako krenuti protiv Engleske zbog praznih prostora u veznoj liniji. Bit će to veliki testovi za bočne igrače Ashleyja Younga i Kierana Trippiera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...