Evo koliko košta karta za put u svemir u kompaniji najbogatijeg čovjeka na svijetu

Još nije poznato kada možemo očekivati prvi turistički let u svemir, no jasno je kako je to vrijeme sve bliže, kao što je jasno i da će takva putovanja biti rezervirana samo za avanturiste dubokog džepa. Trenutno tri kompanije imaju velike ambicije na tržištu svemirskog turizma – Virgin Galactic, SpaceX Elona Muska te Blue Origin, kompanija koju je 2000. godine osnovao Jeff Bezos, danas najbogatiji čovjek na svijetu, koji je trenutno težak više od 140 milijardi dolara.

Bezos i izvršni direktor Blue Origina Bob Smith nedavno su najavili kako će tijekom 2019. godine početi prodaja karata za svemirske letove u njihovoj letjelici New Shepard. Početak prodaje karata, naravno, ne znači da i samo putovanje možemo očekivati tako skoro, već se kupovinom rezervira svoje mjesto.

New Shepard sastoji se od raketnog pogonskog dijela i kapsule u kojoj ima mjesta za šest osoba, a nakon lansiranja pogonski dio vraća se na zemlju kako bi se u budućnosti ponovno mogao iskoristiti, dok bi kapsula trebala dosegnuti visinu od oko 100 kilometara, pa bi putnici nakratko trebali osjetiti bestežinsko stanje i čak vidjeti zaobljeni izgled našeg planeta (što je idealno za sve koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča – imaju priliku uvjeriti se kako naš planet zaista izgleda). Nakon toga kapsula se vraća na Zemlju te će joj pri što ugodnijem spuštanju pomoći padobrani koji će usporiti njezin let.

Iako je Smith rekao kako tek moraju razgovarati o cijenama letova, neki izvori iz Blue Origina tvrde kako će cijena svemirskih letova iznositi između 200 i 300 tisuća dolara. Jedan zaposlenik te kompanije novinarima je tako otkrio cifru između 200 i 300 tisuća dolara, dok je drugi zaposlenik, koji je također želio ostati anoniman, rekao da će cijena iznositi minimalno 200 tisuća dolara.

Usprkos tako velikim cijenama, svaki let New Sheparda Blue Originu donijet će milijunske gubitke jer se nagađa kako je trošak jednog leta oko 10 milijuna dolara.

Inače, to nije prvi put da će ljudi moći kupiti karte za svemirske letove jer Virgin Galactic Richarda Bransona već više od desetljeća prodaje karte za put u svemir (cijena iznosi 250 tisuća dolara) te su već prodali između 650 i 700 karata, no pitanje je kada će prvi turist zaista odletjeti u tu avanturu, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...