Izloženost dimu u trudnoći povezana s gubitkom sluha djece

Djeca koja su izložena dimu cigareta u maternici i tijekom ranog djetinjstva mogu imati dvostruko veće izglede za gubitak sluha od vršnjaka koji nisu bili izloženi duhanskom dimu, pokazalo je japansko istraživanje.

Ranija istraživanja pokazivala su da su odrasli pušači izloženi većem riziku gubitka sluha od nepušača no manje se znalo o tome kako izlaganje dimu tijekom djetinjstva ili trudnoće može utjecati na sluh novorođenčeta.

U okviru ovog istraživanja znanstvenici su proučili podatke o 50.734 djece rođene između 2004. i 2010. u gradu Kobeu u Japanu. Oko četiri posto djece bilo je izloženo dimu tijekom trudnoće ili nakon rođenja a oko jedan posto i u trudnoći i nakon rođenja.

Testiranje sluha provedeno je kad su imali tri godine i utvrđeno je da je ukupno 4,6 posto djece imalo oštećenje sluha.

Izgledi za gubitak sluha bili su 68 posto veći ako su bili izloženi duhanskom dimu tijekom trudnoće i 30 posto veći ako su bili izloženi pasivnom pušenju nakon rođenja.

U slučajevima kad su bili izloženi dimu i tijekom trudnoće i nakon rođenja izgledi za gubitak sluha porasli su 2,4 put u odnosu na djecu koja nisu bila izložena duhanskom dimu.

“Pacijenti s najvećim rizikom oštećenja sluha su oni čije su majke pušile tijekom trudnoće”, kaže dr. Matteo Pezzoli otorinolaringolog iz talijanske bolnice San Lazzaro u Albi koji nije bio uključen u istraživanje.

“Zanimljivo je što se čini da pasivno pušenje odmah nakon rođenja dodatno pojačava toksični učinak dima u trudnoći”, dodaje Pezzoli.

Pušenje trudnica može naštetiti razvoju mozga fetusa, kaže Pezzoli a dim može oštetiti i senzorne receptore za vibracije zvuka u uhu koji prenose signale mozgu.

U svijetu oko 68 milijuna ljudi ima oštećenje sluha koje potječe iz djetinjstva, napisao je voditelj studije Kawakami sa sveučilišta Kyoto u Japanu u časopisu Paediatric and Perinatal Epidemiology.

Kako bi se zaštitilo zdravlje i sluh djece važno je da žena prestane puštiti prije nego što zatrudni ili kad otkrije da je trudna, kaže znanstvenik Huanhuan Hu iz Nacionalnog centra za zdravlje i medicinu u Japanu koji nije bio uključen u istraživanje.

“Kako bi se smanjio rizik izlaganja fetusa duhanskom dimu i drugi članovi obitelji trebali bi prestati pušiti ili barem ne pušiti u kući ili u blizini trudnica”, kazao je Hu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...