Kako se partijaneri na Zrću “šlagiraju” balonima: “Uzmem ih i do 50 dnevno!”

Zabava na Zrću već godinama ne može proći bez balona. I ne, partijaneri na Zrću balone ne koriste kako bi ih puštali u zrak ili se dobacivali njima, već kako bi pomoću njih udisali dušikov oksid. Odnosno, plin za smijanje ili čak “rajski plin”, kako ga mnogi zovu.

Riječ je o plinu koji se legalno može pronaći u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag. Međutim, vrlo su brzo partijaneri poput onih na Zrću shvatili da se taj plin može koristiti i u neke druge svrhe.

Ekipa na Zrću balone ne ispušta iz ruku. Doslovce. Jako ćete teško tamo vidjeti osobu koja u ustima ili rukama ne nosi balon. Isto vrijedi i za Novalju. Dok čekaju u redu za hranu, sjede u kafićima, restoranima ili samo šetaju gradom, mladi partijaneri na Zrću udišu plin koji im, kako su mi objasnili, na dvadesetak do trideset sekundi daje osjećaj euforije.

Dok šetate Novaljom, na svakom ćete koraku vidjeti odbačene metalne ampule tog plina koji posjetitelji klubova na Zrću neumorno koriste.

Može se nabaviti potpuno legalno u trgovinama ili na kioscima, a na samoj plaži postoje štandovi na kojima se prodaje isključivo taj plin. Za oko 50 kuna kupite paket s 24 ampule plina, balon te “pumpicu” kojom se plin upuhne u balon. Često to prodavači učine sami pa prodaju već napunjene balone.

U klubovima je cijena ampula plina, naravno, mnogo viša. Tako partijaneri u klubovima na Zrću 24 ampule plina plate oko 350 kuna, piše Index.

Taj plin u Hrvatskoj (kao i u većini dijelova svijeta) nije na popisu droga pa partijaneri sasvim otvoreno govore o njemu, no isto se ne može reći i za lokalce koji mi ipak nisu htjeli otvoreno reći da prodaju ampule plina, iako su mi mladi Britanci potvrdili da su ga kupili upravo na tim mjestima.

“Udahnem otprilike dvije kutije dnevno”, rekao mi je jedan mladić koji je plin iz ružičastog balona udisao sjedeći na ulici u Novalji. “Znači 50 dnevno?” upitala sam ga zaokruživši brojku potrošenih ampula. “Da”, potvrdio mi je smijući se i nastavio dalje inhalirati.

Očekivano, neki dnevno troše i mnogo više tog plina. Međutim, dušikov oksid osim euforije može izazvati i blage halucinacije, a pretjerana upotreba povećava opasnost od nesvjestice. Može izazvati i povraćanje, glavobolje ili pospanost. Naravno, kao i druge slične supstance, u kombinaciji s pretjeranom količinom alkohola ili droga, može izazvati i teže posljedice.

Iako nije ilegalan, u SAD-u, primjerice, postoji nekoliko zakona koji se odnose na raspačavanje dušikovog oksida maloljetnicima te na rekreativnu inhalaciju. U Velikoj Britaniji je dugo trajala debata oko dušikovog oksida (koji je iznimno popularan među mladim Britancima), da bi na kraju sud ipak odlučio da je taj plin ilegalan ako se koristi u rekreacijske svrhe, odnosno za “šlagiranje”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...