Kapetan kanadera Ivica Markač: “Imali smo posla s puno gorive mase u Kožinu, ali vatri nismo dali van guste borove šume”

Zračne protupožarne snage s dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogascima u četvrtak, 26. srpnja 2018. oko 17,00 sati ugasiti požar na području Kožina kod Zadra, koji je ujedno bio i najveći požar u ovoj godini u Zadarskoj županiji – javila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Zahvaljujući brzoj i koordiniranoj akciji zračnih i zemaljskih snaga požar je nakon dva sata djelovanja ugašen, a na požarište je izbačeno oko 800 tona vode.

Kapetan posade na Canadairu CL-415 koji je gasio požar u Kožinu, bojnik Ivica Markač kazao je kako je požar bio vrlo zahtjevan.

„Brzo se vatra širila i napredovala, bilo je puno gorive mase jer se radilo o gustoj borovoj šumi, no dosta smo brzo reagirali, a blizu je bilo i uzimanje vode. Kuće nisu bile ugrožene, a u završnoj fazi osiguravali smo požarište natapanjem kako ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja vatre“, istaknuo je bojnik Markač.

Osim ovog požara zračne snage sudjelovale su danas u kasnim popodnevnim satima u gašenju još jednog požara, i to na prostoru Srime kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji gdje su požar gasila dva Canadaira CL-415.

Ovo je dvanaesti požar na kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni (6 u Šibensko-kninskoj, po 4 u Zadarskoj i 2 u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...