Lokalni šerifi s optužnicama su nesmijenjivi; O ostavkama ne razmišljaju, a svoju krivnju poriču

Nakon što je Ivan Čehok proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora, RTL je istražio koliko je još gradonačelnika pod istragom ili optužnicama.

Dvije godine zatvora ako presuda bude pravomoćna – ali varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ne razmišlja o ostavci koja se od njega traži. “HNS I SDP bi trebali biti pokriti se grobnom tišinom jer su to ljudi koji su nakon moje ostavke izvrgli grad milijunskim, milijunskim tužbama”, kazao je Čehok.

Ostavka ne pada na pamet ni Milanu Bandiću, koji je uhićen prije četiri godine, a suđenja za dva sudska procesa počinju mu na jesen. “Svoju nevinost ću dokazati na sudu, to je ono što ja vama mogu reći”, kazao je Bandić.

Uz dvije županije, USKOK je u posljednje četiri godine istragom obuhvatio cijeli niz općina i gradova – od Vukovara, Garešnice, Belog Manstira preko Karlobaga, Crikvenice, Motovuna, Fažane – do Podstrane, Gvozda, Muća, Splita, Omiša, Vira, Dubrovnika, Metkovića pa sve do općina Sibinj, Tompojevci, Čađavica, Bilje i ostalih.

Samo ove godine – istraga je otvorena protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Ali i načelnika Škabrnje koji je tražio dnevnice za privatne puteve, a uzimao je novac od općine za gorivo, hotelski smještaj i hranu. Na isti račun kupovao je i odjeću i kožnu galanteriju.

Prošle godine istraga je otvorena i protiv Stipe Gabrića Jamba – bivšeg gradonačelnika Metkovića da je na teret proračuna grada podijelio sadnice maslina na predizbornom skupu. “Što nije točno, ja sam podijelio sadnice maslina koje sam ja sam kupio”, kazao je Gabrić Jambo.

Na osam mjeseci – u zatvor je od poznatijih otišao jedino bivši gradonačelnik Vukovara – Željko Sabo, koji je nakon presude poručio: “Nikad neću priznati ono što nisam učinio i vjerujte mi, razmišljao sam o Anti Gotovini.”

Svoju presudu još čeka i bivši gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. U posebnom kraku Fimi medie. A na optuženičkoj klupi već mjesecima sjedi i bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, s ekipom iz HAC-a optužen u vrijeme ministarskog mandata.

Građane ništa očito ne smeta, jer mnogi od njih – i dalje su na vlasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...