Majka Zadranina koji je uhićen na Azorima s 1400 kilograma kokaina: “Molim Boga da je riječ o zabuni”

Molim Boga da je riječ o zabuni, još pod dojmom rekla nam je majka Zadranina (33), kojega je s drogom usred Atlantika uhitila španjolska policija.

Osim njega, prema neslužbenim informacijama, uhitili su još jednog Hrvata s područja Zadra (42) i Amerikanca. Plovili su 20-metarskom jedrilicom Wall Street pod nizozemskom zastavom, pišu 24sata.

Zadranin se javljao bratu

– Otišao je negdje iza Nove godine, mislim u siječnju ili veljači. Samo se jedan dan spakirao i otišao. Rekao je da ide raditi na platformu i da će se javljati. Nije bilo govora o ovakvim stvarima. Meni se nije javljao, ali se mlađi sin čuo s njim – zabrinuta glasa rekla nam je njegova majka.

Nije nam znala reći kad se posljednji put čuo s bratom, tek da je od toga prošlo neko vrijeme. O Zadraninu se pisalo prije desetak godina nakon što je gotovo cijela njegova obitelj – majka, otac i mlađi brat – završila u pritvoru zbog dilanja.

Policiji je poznat i 42-godišnjak koji je 2009. prilikom uhićenja prosipao heroin kroz prozor suvozača.

Ima dvojno državljanstvo

To je treća jedrilica koju su španjolska i portugalska policija presreli kraj Azorskih otoka u razdoblju od 20. do 25. lipnja. Ukupno su na sve tri jedrilice zaplijenili više od 3,7 tona kokaina. Na dvije jedrilice među članovima posade bili su Hrvati. Na jahti Oggi s 1,4 tone kokaina, koju je 21. lipnja zaustavila portugalska policija, bili su Britanac (38), M. A. (45), koji ima dvojno državljanstvo – hrvatsko i nizozemsko te Ž. B. (52) iz Rijeke. Dvojica Zadranina bila su na jahti “Wall Street”, koja je prevozila 1,5 tona.

Sumnja se da je riječ o članovima iste međunarodne bande, koji su se organizirali kako bi drogu iz Južne Amerike dopremali u Europu. Istraga je počela još u ožujku, kad su prvi članovi stigli dogovoriti kupnju i prijevoz droge. Kokain su nabavili u Kolumbiji te ga ukrcali na jedrilicu na ušću rijeke Orinoco. Krenuli su preko Atlantika, no u blizini Azorskih otoka presrela ih je španjolska policija. Na videu koji su objavili vidi se da droga nije bila skrivena, nego su paketi bili položeni na podu kabina. To navodi na zaključak da su je negdje trebali prekrcati.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na naš upit odgovorili su da uhićeni hrvatski državljani kao ni članovi njihovih obitelji za sada nisu tražili konzularnu pomoć Veleposlanstva RH u Kraljevini Španjolskoj.

Dan i noć su za kormilom

Inženjer brodostrojarstva i sudski tumač za pomorski promet Siniša Bacalja objasnio nam je da krijumčari biraju rutu preko Azorskih otoka kako bi tamo mogli obnoviti zalihe.

– Te jedrilice obično nemaju kapaciteta kako bi mogle ploviti više od mjesec dana bez pauze. Budući da su Azori negdje na polovici Atlantika, nešto bliže Europi, to je jedina točka gdje mogu nabaviti vodu, hranu, gorivo… – kaže Bacalja. Nakon što neko plovilo detektiraju kao sumnjivo, policija ga obično prati do krajnjeg odredišta kako bi uhitila i primatelja.

– Uvijek je cilj sasjeći sva tri kraka: isporuku, kurira i primatelja. Čini mi se da su se ovdje zbog nečega morali požuriti – govori Bacalja. Objašnjava da je posada, ako su se mijenjali te upravljali dan i noć, mogla u prosjeku prijeći nešto više od 400 milja na dan. Cilj je vjerojatno bio stići do neke od španjolskih luka.

Foto: NCA

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...