Mostovci izbacili Vučetića: “Za izbacivanje sam doznao od novinarke, a razlog je zasigurno mimoilaženje sa strankom od mog govora o Istanbulskoj”

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić danas je izbačen iz saborskog Kluba Mosta, a na svom Facebook profilu objavio je da mu to nitko nije rekao nego je o svom izbacivanju iz Kluba doznao od novinara.

Prije 10 minuta me nazvala novinarka i obavijestila da, prema današnjem dopisu iz Kluba Mosta nezavisnih lista, više nisam član toga kluba. Zanimljivo je da tu informaciju nisam najprije ja primio, ali je razumljivo zašto, napisao je Vučetić na Facebooku. I na službenim internetskim stranicama Sabora Vučetić više nije na popisu članova Kluba Mosta.

Smatra kako je razlog za njegovo izbacivanje taj što se Most udaljio od nezavisnih. “Razlog je jednostavan: Most se toliko udaljio od nezavisnih, da više nije moguća niti pristojna komunikacija. Znam da hrabrosti imaju, stalno o njoj govore u kontroliranim uvjetima Sabora i konferencija za medije”, napisao je Vučetić na Facebooku.

Već sam rekao da je moj zadatak demonstrirati nezavisnost, a da je teret dokazivanja otvorenosti prema nezavisnima na stranačkom Mostu. Nezavisnost sam demonstrirao i nastavit ću je demonstrirati, jer moja nezavisnost nije bila vezana, nije vezana, niti će biti vezana uz stranku, neovisno kako se ona zvala, pa i stranka Most, zaključio je Vučetić.

Potpredsjednica Kluba nije znala za izbacivanje Vučetića

Potpredsjednica Kluba Mosta Ivana Ninčević-Lesardić “lajkala” je taj Vučetićev status.

Ja kao potpredsjednica kluba zastupnika sam u šoku da se odluke o izbacivanju donose na ovakav način bez da se to s osobom prvo iskomunicira i da ja kao potpredsjednica Kluba o tome ništa nisam znala. Nisam mogla prisustvovati sastanku u subotu iako sam htjela sudjelovati putem Skypea što kolege nisu prihvatile, ali sam trebala biti bar obaviještena, kazala je za N1 Ninčević-Lesardić.

Na pitanje razmišlja li i sama o odlasku iz Kluba zastupnika Mosta kaže da trenutno o tome ne razmišlja jer je i sama nedavno saznala tu vijest, ali je definitivno u šoku zbog načina kako se donose ovako ozbiljne odluke.

Vučetića je šira javnost zapazila kada je u Saboru održao vrlo inspirativan govor prilikom rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Grmoja: “Nije sudjelovao u radu kluba”

O razlogu zašto je Marko Vučetić maknut s popisa članova Kluba Mosta nezavisnih lista pitali smo Nikolu Grmoju, glavnog tajnika Mosta nezavisnih lista.

Jednostavno, razlog je nesudjelovanje u radu Kluba Mosta nezavisnih lista, nedolazak na sastanke, na niti jednom sastanku kluba na koji je pozvan nije se odazvao. Općenito, znači, nedolazak i u sabor. Jednostavno, nikakva želja da se sudjeluje na bilo koji način u aktivnostima kluba, kazao je za Index Nikola Grmoja.

Nama je bolje imati četiri zastupnika koji će sudjelovati i nešto kreirati i pisati amandmane, zakonske inicijative, djelovati nego netko tko ne želi na bilo koji način sudjelovati u radu kluba. Tako da, u tom smislu, nakon razgovora s njim, konzultacija sa zastupnicima, donio sam takvu odluku i to je to. Uostalom, on sam i nije bio, ovo je samo formalno, on zapravo nije sudjelovao na bilo koji način u radu kluba već dulje vrijeme. Odluka je donesena u subotu, dodao je Grmoja.

“Vučetić: Problem je način na koji su me isključili”

Dodatno pojašnjenje zatražili smo od samog Vučetića.

Ja sam o promjeni saznao od novinarke koja mi je rekla da je Klub Mosta poslao dopis predsjedniku sabora s ovom obavijesti da su me isključili iz članstva kluba. Sam način govori o usvojenoj metodologiji djelovanja Mosta protiv čega sam se borio, a to je djelovanje koje odgovara mentalnoj strukturi svih stranaka, osobito HDZ-a kojemu je Mosta jako blizak. Nije toliko prijeporan čin isključenja već način na koji su to napravili bez da su me obavijestili jer ipak bih ja trebao prvi znati da sam isključen iz kluba, kazao je Vučetić.

O razlozima mogu samo nagađati ali mislim da je ono ključno razmimoilaženje između mene i stranačkog mosta došlo nakon govora o Istanbulskoj konvenciji gdje sam se ja javno založio za građansku Hrvatsku koja će odgovarati potrebama uvažavanja ljudskih prava i u kojoj ćemo se osjećati građanima svijeta, a Most provodi nekakve sentimentalne pogubne politike 19. stoljeća, dodao je Vučetić.

“Sve je krenulo od mojeg govora o Istanbulskoj”

Mostovci su mogli do mojeg govora o Istanbulskoj potezati takav argument da nisam dovoljno vidljiv u javnosti jer je moj stil intelektualistički. Filozofski ja držim da se zastupnici trebaju obraćati raznolikoj publici. Ja se obraćam publici koja je zainteresirana za ljudska prava i ona je familijarna s ovakvim mojim pristupom. Nakon govora o Istanbulskoj konvenciji bio sam prisutan i u medijima i javnom prostoru toliko da me Hrvatska upoznala pa o neaktivnosti nije moglo biti govora i to nije argument ali je činjenica da sam upozoravao da se od stranačkog Sabora Mosta 2017. godine u siječnju nije sastalo Nacionalno vijeće Mosta koje bi trebalo predstavljati nas nezavisne. Mislim da su Nikola Grmoja i stranački Most u potpunosti izvršili kolonizaciju nezavisnog dijela Mosta. Znakovito je i to da je potpredsjednica kluba Ivana Ninčević-Lesandrić o mojem isključivanju doznala iz mojeg statusa na Facebooku. Niti nju Grmoja nije obavijestio, kazao je saborski zastupnik Mosta Marko Vučetić.

Grmoja je ranije izjavio da su obavljene konzultacije i razgovori te da je odluku donio u subotu. Vučetić smatra upravo takvo donošenje odluke problematičnim. “Problematično je što je on donio odluku u ime kluba. Ja ne mogu reći da je mene ovo iznenadilo, ukoliko napravim nekakvu komparativnu analizu onoga za što se ja zalažem i za što se zalaže službeni Most, mi nemamo dodirnih točaka u zalaganju iz javne politike”, kazao je za Index Marko Vučetić.

Vučetić: “Problem je što ističem kako volontiram u saboru”

Kaže da je u razgovoru koji je vodio s Nikolom Grmojom u Četvrtak bilo prigovora oko toga što Vučetić ne pristaje na zajedničke dogovore.

Mislim da se nezavisni zastupnici nemaju što dogovarati i da ja budem preglasan, nadglasam od stranke. Imam svoje stavove i zastupam ih. Most je tako nastupio kao heterogena opcija ali postoji banalni razlog za prigovore koje dobivam, a to je činjenica da ističem kako volontiram u saboru. Ja sam jedini zastupnik iz Kluba Mosta koji ne prima plaću u saboru. Oni (članovi Kluba Mosta op.a.) su se zalagali za 9.999 kuna i jasno da za to ne treba odluka Vlade, Plenkovića ili nekoga kako bi se taj program proveo. Ali ako već prihvatite 15 ili 20 tisuća kuna jasno je da vas svaki govor onoga tko volontira podsjeća na to da se ne držite riječi nego da vam je politika podigla životni standard, nastavlja Vučetić.

Smatra kako Most potpuno pripada desnom političkom spektru.

Pripada desnom političkom spektru i to politici koja kasni 100 godina. Ona nije desna politika 21. stoljeća koja se bori za čvrste institucije i izgradnju institucija nego je to još uvijek politika koja se vidjela kod glasanja o Izvješću o provođenju ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Dok su zastupnici Mosta odbili glasati, meni je to taj dan bila najbitnija tema – zaštita nacionalnih manjina, kazao je za Index Marko Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...