Napadi na policijsku postaju; Bombaškom dvojcu iz Zadra određen istražni zatvor

Zadranima, 47-godišnjem S. G. i 56-godišnjem N. G., osumnjičenima za dva bombaška napada na sjedište zadarske policije, sudac istrage Županijskog suda u Zadru odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

“U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedene su dokazne radnje prvog ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a, te ispitivanja državljanina Republike Hrvatske (1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti poticanjem na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a u vezi sa čl. 37. KZ-a i kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a. (4. 7. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 5. prosinca 2017. oko 00,40 sati u Zadru, nakon što je prethodno drugoosumnjičenik od njega zatražio, a zatim ga i nagovorio da baci bombu u dvorište Policijske uprave zadarske, došao pješice do vanjske ograde uprave te, iako svjestan da bacanjem ručne bombe u dvorište može ugroziti život i tjelesni integritet policijskih službenika, bacio u dvorište uprave ručnu bombu koja je pala u neposrednu blizinu ulaza u prostorije pritvorske jedinice II. Policijske postaje.
Uslijed eksplozije bombe popucala su stakla te je oštećena fasada zgrade, a do ozljeđivanja policijskih službenika nije došlo.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 16. travnja 2018. oko 02,30 sati na nagovor drugoosumnjičenika ponovno došao u dvorište policijske uprave i bacio eksplozivnu napravu, a do ozljeđivanja policijskih službenika nije došlo.
Osnovano se sumnja i da  je prvoosumnjičenik 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući neovlašteno posjedovao četiri ručne bombe, 376 komada streljiva te tromblonski nastavak za automatsku pušku, dok je drugoosumnjičenik 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući i u kući svog oca neovlašteno posjedovao dva sporogoruća štapina, dvije detonatorske kapisle, kao i 3,5 kilograma poljoprivrednog eksploziva.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv dvojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a)”, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...