Ni dvije ni tri nego sedam šalica kave na dan smanjuje rizik od prerane smrti

Istraživači iz Velike Britanije, sa Nacionalnog instituta za rak i Nacionalnog instituta zdravlja, tvrde da sedam šalica kave na dan, što je upola više od preporučene doze kofeina koju preporučuje britanska Agencija za hranu, može smanjiti rizik od preuranjene smrti za 16 posto.

Tvrde kako ovaj napitak može biti dio zdrave prehrane. Rezultate istraživanja objavili su na JAMA Network (The Journal of American Medical Association). Istraživanjem su obuhvatili gotovo 500.000 Britanaca u dobi između 38 i 73 godine iz baze podataka UK Biobank. Proučavali su njihove navike i zdravlje od 2006. do 2016. godine, prenosi Independent.

U obzir su uzeli koliko šalica kave na dan popiju te o kakvoj vrsti se radi – bez kofeina, mljevenoj ili instant. Zatim su proučavali njihovo zdravstveno stanje i to povezivali s navikom ispijanja kave. U obzir su uzimali i puše li ispitanici ili piju. Tijekom desetogodišnjeg razdoblja praćenja, umrlo je oko 14.200 sudionika istraživanja. Na kraju su istraživači zaključili da ljudi koji piju više kave, dulje žive.

Istraživanje je pokazalo da su sudionici, koji su pili osam šalica ili više kave na dan, imali manju stopu smrtnosti za 14 posto. Taj postotak bio je nešto veći, 16 posto, kod ljudi koji su pili šest do sedam kava dnevno.  I kod ljudi koji su i mali naviku piti manje kave, ispostavilo se da je rizik od preuranjene smrti manji. Pokazalo se da su dvije do pet šalica kave smanjile stopu prijevremene smrti za 12 posto,a jedna ili manje – za osam i šest posto.

“Pijenje kave bilo je obrnuto povezano sa smrtnošću, uključujući i one ljude koji piju 8 ili više šalica dnevno, kao i one s genetskim polimorfizmima koji ukazuju na sporiji ili brži metabolizam kofeina. Ovi nalazi upućuju na važnost sastojaka koji nisu kofeini u povezanosti kave i smrtnosti te nam pružaju dodatnu potvrdu da pijenje kave može biti dio zdrave prehrane”, pojasnili su istraživači.

Kava sadrži brojne zdrave sastojke

Kava sadrži dobre stvari za naše zdravlje. To su antioksidansi, hranjive tvari i vitamini. Visoke razine antioksidansa pomažu spriječiti pojavu različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Također, kava sadrži polifenole, biljne spojeve jakog antioksidativnog učinka koji sprečavaju upale u mozgu.

Ovo su neke od hranjivih tvari u 250 ml kave:

Mangan – 3% RDA (RDA – preporučene dnevne potrebe)
Magnezije – 2% RDA
Kalij – 3% RDA
Vitamin B1 (tiamin) – 2% RDA
Vitamin B2 (riboflavin) – 11% RDA
Vitamina B3 (niacin) – 2% RDA
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) – 6% RDA
Fosfor – 1% RDA
Folna kiselina – 1% RDA.

U Klinici Mayo u SAD-u kažu da ispijanje kave može imati brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 te bolesti jetara, pa čak i karcinoma jetara. Također, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...