Ništa od paklenih vrućina? Meteorolozi objavili kakav će biti srpanj

Šesti mjesec, osobito u svojoj drugoj polovici, pokazao je svoju promjenjivu i svježiju stranu, donijevši većem dijelu Hrvatske česte grmljavinske pljuskove, ali i znatno niže temperature zraka od onih koje smo mjerili ranije tijekom proljeća i početkom klimatološkog ljeta.

Podsjetimo, iznadprosječno visoke temperature zraka imali smo u kontinuitetu još od travnja, uz kraći prekid sredinom svibnja.

Iako DHMZ još nije izdao službenu ocjenu lipnja, možemo očekivati da će ukupno gledajući i lipanj biti topliji od prosjeka za dva do tri °C.

Kraj tjedna u većem dijelu Hrvatske donosi djelomice sunčano vrijeme. Najsunčanije će biti u Dalmaciji, dok će nad kontinentom i dalje u poslijepodnevnim satima biti pojačanog razvoja oblaka, a u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije te ponegdje u nizinama uz mogućnost lokalnog pljuska. Pokoji pljusak oko petka moguć je i na sjevernom Jadranu, a u subotu i u Slavoniji te ponovno u središnjoj Hrvatskoj, piše Neverin.hr.

Zadržat će se vrlo toplo, ponegdje i vruće uz uglavnom slabe i umjerene vjetrove.

Toplo i do kraja srpnja

Dugoročnije prognoze do kraja srpnja ukazuju na zadržavanje jezgre toplijeg zraka nad zapadnim dijelom Europe, pri čemu se temperature zraka više od prosjeka očekuju i u Hrvatskoj. Posebno bi toplo sredinom mjeseca moglo biti na području Španjolske i Portugala zbog jačanja azorske anticiklone na zapadu kontinenta, dok će hladnije od prosjeka biti na istoku kontinenta zbog zadržavanja ciklone.

Iako će biti toplije od prosjeka, prognoze za sada ne očekuju ekstremno velike vrućine u narednim tjednima u našim krajevima. Olakšanje od visokih temperatura povremeno će nam donijeti pljuskovi i kratkotrajni prodori hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...