opasna bakterija

Od 2019. uvode se promjene u kalendar cijepljenja; Bebe do godinu dana cijepit će se novim obveznim cjepivom

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Bebe do godine dana od 2019. cijepit će se i cjepivom protiv pneumokoka, ali jedno cjepivo u šestom razredu se izbacuje. Od iduće godine u program obveznog cijepljenja uvodi se cijepljenje protiv bakterije pneumokok, a cijepit će se djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Riječ je o bakteriji koja kod male djece često uzrokuje upale uha, pluća, ali i teška stanja s jednako takvim posljedicama, poput meningitisa i sepse, te svake godine od invazivne pneumokokne bolesti bude i jedan do dva smrtna slučaja.

Dosad su se pneumokoknim cjepivom kod nas cijepila djeca s kroničnim bolestima i narušena imuniteta, a od 2019. cijepila bi se i zdrava djeca.

Prema riječima dr. Bernarda Kaića iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, procijenjeno je da bi se cijepljenjem moglo spriječiti nekoliko tisuća upala uha godišnje, 300 upala pluća kod djece do pet godina te šest slučajeva meningitisa i sepse.

Na tržištu su, kako kaže dr. Kaić, dostupne dvije vrste pneumokoknog cjepiva – 10-valentno i 13-valentno, a odluka o odabiru bit će donesena javnim natječajem.

Osim ove promjene, u kalendaru cijepljenja od iduće godine jedna je izmjena: u šestom razredu osnovne škole više se neće cijepiti protiv hepatitisa B jer su svi koji tada dolaze u šesti razred trebali biti cijepljeni u prvoj godini života budući da je cjepivo uvedeno 2007. godine, piše Večernji list.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar