Od Olivera se oprostio premijer, predsjednica, Vatreni, Hajduk, Severina, Cetinski i mnoge druge kolege

Oliver Dragojević napustio nas je u 71. godini života. Legendarni hrvatski glazbenik napustio nas je u subotu ujutro nakon što je izgubio bitku s opakom bolešću.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uputila je u nedjelju izraze iskrene sućuti obitelji Olivera Dragojevića, ističući kako će Oliver ostaviti neizbrisiv trag u antologiji hrvatske glazbe i kako se njegov odlazak u cijeloj Hrvatskoj doživljava kao gubitak člana obitelji;

“Poštovana obitelji Dragojević,

s dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Olivera Dragojevića, glazbenika i jedinstvenog umjetnika dalmatinskoga zvuka čiji nas je glas pratio cijeli život, tješio u našim tugama, osnaživao u našim ljubavima i uljepšavao naša veselja i radosti.

Oliverove nas pjesme prate od djetinjstva i zato njegov glas ne možemo nikada zaboraviti, jer se isprepliće s najsretnijim, najvažnijim trenucima našega života. Premda dalmatinskog podrijetla, bio je omiljen i slušan u svim dijelovima Hrvatske, a i šire, uključujući i mnoge udaljene krajeve svijeta, zahvaljujući ponajprije našim iseljenicima koji su njegove pjesme, njegove snimke nosili sa sobom kao trajnu i čvrstu vezu s Domovinom. Posebno bi nas dirnulo kada bismo čuli njegov glas ili izvedbe njegovih pjesama na „kraju svijeta“ poput čileanskog Punta Arenasa ili novozelandskog Aucklanda.

Njegova jedinstvena umjetnička vrijednost mnogo je puta priznata nagradama i struke i publike, a prepoznata je i na najuglednijim svjetskim pozornicama, gdje je kao i na mnogim hrvatskim, doživljavao ovacije publike, poput njujorškog Carnegie Halla, londonskog Royal Albert Halla, pariške Olympije i Opere u Sydneyu.

Oliver je doista bio čarobnjak glazbe i njegov bi glas znao dirnuti najdublje niti raznih profila publike, od najmlađih do najstarijih. U njegovom su glasu bile utjelovljena stoljeća naših predaka, ribara, kapetana i svih onih morskih vukova koji su s nostalgijom i čežnjom pjevali o ljubavi i toplini svojega doma.

Oliver će ostaviti neizbrisiv trag u antologiji hrvatske glazbe, a njegov odlazak u cijeloj Hrvatskoj doživljavamo kao gubitak člana vlastite obitelji.

Poštovana obitelji, u dubokoj tuzi s vama, primite izraze moje iskrene sućuti.”

Izraze sućuti obitelji Dragojević uputio je i premijer Andrej Plenković. Evo što je napisao;

“S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku hrvatske glazbene legende, našeg omiljenogOlivera Dragojevića.

Bio je duša Hrvatske. Hvala mu na bezbroj krasnih pjesama koje bude snažne osjećaje kojima je oplemenio brojne generacije i obilježio naše živote.

Oliver je bio i ostat će velikan hrvatske glazbe i hrvatske šansone, čovjek koji je živio glazbu, more i svoju Dalmaciju, što se osjećalo u svakoj od njegovih pjesama.

Mnogi među nama odrasli su uz Olivera, zaljubljivali se u glazbu kroz njegove hitove, danas klasike koji se uvijek slušaju s jednakim žarom. Voljeli su ga svi naraštaji i nemoguće je zamisliti i jednu proslavu ili feštu diljem Hrvatske bez njegovih antologijskih pjesama, od legendarnog “Galeba” do “Cesarice”.

Svojim bogatim glazbenim opusom, svestranim talentom i jedinstvenim glasom, Oliver je ostavio neizbrisiv trag u beskraju i otišao u vječnost. Premda ćemo ga nositi u srcu, nedostajat će nam.

Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno izraze najdublje sućuti i osobitog poštovanja.”

Od Olivera se od samoga jutra dirljivim porukama opraštaju njegovi estradne kolege, no njegov prerani odlazak pogodio je i brojne domaće sportaše.

I oni su se na društvenim mrežama odlučili oprostiti od jednog od svojih omiljenih glazbenika, a među njima su nogometaši Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko, Lovre Kalinić i Marcelo Brozović, ali i jedna od najuspješnijih hrvatskih atletičarki Blanka Vlašić koja je bila posebno emotivna.

Pjevačica Severina nije skrivala koliko je šokirana i tužna zbog smrti Olivera Dragojevića;

“Ovo je teško, ovo nema smisla, ovo je preteško… Na njegovim pismama sam učila govorit prve riči… Ovo je jako teško i ne želim virovat. On je pape svih Dalmatinaca. Njegove pisme su ušle u nas kroz materino mliko. On je u mom DNK, u tvom i u tvom i u svima nama. Hvala ti, pape. Volin te, pape. Plačem, pape. Oprosti mi, pape… Svi plačemo…”

Tony Cetinski koji je godinama bio vrlo blizak s Oliverom, poslovno i privatno, posvetio mu je prelijepe riječi na svom službenom Instagram profilu koje će mnoge itekako dirnuti, ako ne i rasplakati.

“DRAGI MOJ MORSKI VUČE. Ništa više neće biti isto nakon tvog odlaska dragi naš Oliver. Sve tvoje šale i gluposti kojima smo se smijali ka dica su momenti koje nikada neću zaboraviti. Moram ti priznati da sam te volio i volim kao da si mi otac a po duši si mi bio ponekad kao mlađi brat. Od tebe sam najviše učio jer sam od tebe i najviše dobio. 

Ti si se davao ljudima i prijateljima i nisi se štedio u tome. U toj činjenici leži još jedna od tajni tvog uspješnog postojanja i rada. 

Oduvijek si bio dokaz da nije dovoljno biti samo vrhunski umjetnik nego i ČOVIK i zbog toga ti veliko HVALA. 

Duboka bol u prsima i velika praznina u mislima sada su u meni. Pjesme koje si nam ostavio sada su jedina utjeha. Iskrena sućut cijeloj obitelji. Neizreciva bol. 

Počivaj u miru Božjem prijatelju i učitelju moj.

Volim te i uvijek ću te voljeti. Ps. Molim te još samo jedno. 

Poljubi mi Tošu i zapjevajte jednu za sva vremena. I njemu si bio veliki uzor i put kojeg treba pratiti.”

I Hajduk se na službenim stranicama kluba oprostio od svoga vjernog navijača Olivera Dragojevića, legendarnog hrvatskog pjevača koji je preminuo u 71. godini nakon teške borbe s opakom bolešću. Dragojević spada u red najslavnijih navijača splitskog klub. U Hajdukovoj posveti stoji:

“Jutros je u splitskoj bolnici nakon teške bolesti preminuo legendarni splitski pjevač i veliki ljubitelj našeg Kluba Oliver Dragojević.

Rođen je u Splitu, 7. prosinca 1947. godine. Gradu Splitu i Dalmaciji posvetio je brojne pjesme, posebno je bio zaljubljenik u Hajduk.

Bio je dio navijačkog puka, možemo s pravom reći: „Bio je jedan od nas“ i zato je još tužnija cijela Hajdučka obitelj, koja ga nikada neće zaboraviti.

Pamte se njegovi nastupi u povodu brojnih klupskih godišnjica, a posebno je Oliver bio ponosan što je bio jedan od odabranih pjevača koji je nastupio u Hrvatskom narodnom kazalištu za 100. rođendan osnutka HNK Hajduk.

Više desetljeća nastupao je na Bilim noćima diljem zemlje i inozemstva, a nije nevažno reći da se odazivao na brojne klupske aktivnosti.

“Ja sam jedan od najžešćih, teži mi je poraz Ajduka nego kad na nekom festivalu slabije prođem. Da bi svoja tri prva mista za jedno Ajdukovo.”

Počivao u miru, dragi naš Olivere…”

Oliverov odlazak komentirao je i Gibonni;

“A što reći. Svi smo mi u Dalmaciji odrastali uz njegov glas, njegove pisme. Iako smo se upoznali krajem 80-ih, na neki sam način imao osjećaj kao da ga znam cijeli život. Kao da ga znam oduvijek. Bio je dio naših života. Svi znamo da je ovdje bio najbolji pjevač ikada, da je od ’67. i Picaferaja na Splitskom festivalu bio broj 1. Neponovljiv i fantastičan glazbenik…”.

I Marko tolja uputio je posljednji pozdrav Oliveru;

“Srce mi se lomi! Otišao je najveći. Otišao je onaj od koga sam sve naučio, kojeg sam najviše volio, kojemu sam se najviše divio. Nikad te neću zaboravit! Nitko te nikad neće zaboravit. Bio si moj uzor, kolega i frend. Jer takav si bio – neposredan. Najveći, a najskormniji. I ne znam više što da napišem jer svaka riječ je premalo i ne može opisati kako se danas osjećam. Pa eto, možda najbolje stati. Kažu da slika govori 1000 riječi. Evo tri koje su me obilježile za cijeli život: 1. Prvi put kad sam te upoznao kao klinac (na nekom tvom, tresao sam se ko šiba), 2. Najljepši trenutak u mojoj karijeri (pjevati s tobom u Royal Albert Hallu – ni danas si ne mogu objasniti koliko je to bilo veličanstveno za mene), 3. Naša zadnja zajednička fotka. Hvala ti na svemu! Hvala što si me prihvatio u svoj krug, na svim lijepim riječima i gestama potpore. Zbog tebe se bavim glazbom, zbog tebe sam glazbeno to što jesam! Volim te Stari!”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...