Ovo je deset namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

Želite li spavati dobro, jedite hranu bogatu triptofanom i vitaminom b6 jer ona pomaže lučenje melatonina, odnosno hormona sna.

1. Žitne pahuljice 
Iako ih mnogi jedu za doručak, žitne pahuljice su odlična ideja za večeru, a pogotovo ako ih kombinirate s toplim mlijekom koji ima umirujući efekt. Mnoge vrste pahuljica sadrže vitamin b6 koji pomaže da spavamo bolje.

2. Humus
Slanutak u humusu je vrijedan izbor triptofana i vitamina b6 koji pomažu u proizvodnji hormona sna melatonina. Ako ste gladni, prije spavanja pojedite nešto ovog ukusnog bliskoistočnog namaza s integralnim kruhom ili krekerom.

3. Banana 
Banane sadrže triptofan, ali i magnezij te kalij koji opuštaju mišiće, zbog čega omogućuju kvalitetniji odmor tijekom noći.

4. Cjelovite žitarice 
Bulgar, ječam i druge cjelovite žitarice su bogat izvor magnezija koji vam pomaže održati neprekinuti san. Uz to potiče proizvodnju inzulina, koji triptofan čini aktivnijim u tijelu.

5. Sjemenke 
Od suncokreta preko lana do sezama, sjemenke su dobar izbor kada trebate nešto pojesti, a bliži se vrijeme počinka. Po svojim količinama triptofana usporedive su s purećim prsima, pa se nameću kao odlično rješenje za ljude koji ne jedu hranuživotinjskog porijekla.

6. Kelj
Ova superhrana ima visoku koncentraciju kalcija koji pomaže u radu hormona sna melatonina.

7. Jogurt s medom
Toplo mlijeko je česti prirodni lijek protiv nesanice zbog visoke koncentracije kalcija koji pomaže ljudima da iskoriste blagodati triptofana i melatonina u tijelu. No bilo koji mliječni proizvod sadrži kalcij, pa prije spavanja možete isprobati i jogurt s malo meda.

8. Sir i krekeri
Preferirate li nešto konkretniju hranu, sir na integralnim krekerima će vam također pomoći u boljem noćnom počinku.

9. Orašasto voće
Orašasto voće poput badema, oraha i kikirikija sadrži umjerene količine triptofana, a istovremeno zasićuju pa su izvrsno rješenje za one koji ne vole ići na spavanje praznog želuca.

10. Riba poput lososa i tune
Da bi u krvotoku održali zdrave količine melatonina, jedite češće hranu bogatuvitaminom b6 kao što je losos ili tuna, piše Punkufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...