Ozbiljno upozorenje; U Hrvatskoj će uskoro doći do nestašice lijekova

Iz koordinacije veledrogerija upozoravaju da bi u Hrvatskoj u sljedećih par tjedana moglo doći do nestašice lijekova.

Naime, iz koordinacije veledrogerija danas je poslano priopćenje medijima u kojem se navodi kako dugovi prema veledrogerijama iznose više od dvije milijarde kuna s rokovima plaćanja duljim od dvije godine i bez naznaka za podmirenje, piše Index.hr.

Koordinacija veledrogerija tako upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s 1,0 mlrd kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. godini, stoji u priopćenju koordinacije.

“Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova”, navodi se priopćenju.

Veledrogerije: Bolnice značajno prekoračuju zakonske rokove plaćanja 

Naime, s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom, stoji u priopćenju.

Hrvatske veledrogerije su kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava godinama dale svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije, navodi se u priopćenju.

“Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda – lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?” rekao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

Ili intervencija vlade ili nestašica lijekova?

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u koordinaciji veledrogerija smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije vlade ili nestašica lijekova.

“Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih”, zaključuje Matusinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...